Övningar för ökad stabilitet i nacken

Vid vår Atlasbehandling baserad på ATLANTOtec-metoden behandlas de djupt liggande stabiliserande musklerna i nacken med djupverkande vibrationsmassage.

Ett bra komplement till vår behandling kan även vara att stärka de djupt liggande musklerna i nacken och halsen genom träning. Se nedanstående tips på bra övningar för att träna nackens muskler.

Leg. sjukgymnast Anders Agetorp demonstrerar Lejonträning

Lejonträning är en modell för träning av nacke och halsrygg med hjälp av gummiband. Modellen är framtagen av leg sjukgymnasten Elna Jonsson.  Läs mer om Lejonträning på www.lejontraning.se som skapats av legitimerade sjukgymnasten Anders Agetorp. Där finns detaljerade råd för träningen.

Obs! Det är viktigt att träningen utförs med mycket litet motstånd i början. Räkna med att träna 1-3 gånger per dag i minst 12 veckor. Det kan låta som att det knastrar i nacken, det minskar oftast efter några veckors träning. Om du får ont så kan du minska spänningen i gummibandet.   

Morgan Axelson, personligtränare och massageterapeut, visar fyra övningar

Morgan Axelson på Axelsons Gymnastiska Institut visar fyra övningar (klockan, lejonövningen, dubbelhaka, nackplankan) för ökad nackstabilitet i nacken.

 

Se även video med Dr Brendon Bradley för att minska framskjutet huvud/gamnacke

Videon innehåller bra övningar för att minska framskjutet huvud .

 

Övningar för att aktivera de djupa nackflexorena

  

 

Gummiband

Gummiband fitnessbandDen typ av gummiband som Anders och Morgan använder går att köpa på många vanliga sportaffärer. Du kan även söka på Thera Band. Banden finns i olika färger med olika styrkor. Börja med ett band med mindre motstånd. Vid Lejonträning bör bandet vara ca 1,2 meter. Banden bör förvaras mörkt då de gjorda i latex och bryts ner i solljus.

Vi har testat Energetics Fitnessband som går att köpa på Intersport och kostar 99 kr styck.. Deras band är 1,75 meter och finns i fyra olika färger (gul, röd, grön och blå). Svagast är gul, sedan kommer röd, grön och blå. Om du har stora nackbesvär så rekommenderar vi att du börjar med gul. Röd kan vara bra om du inte har så stora besvär men vill träna i förebyggande syfte.  

 

OBS! Lejonträning brukar fungera även för dem som har nackskador, t ex whiplashskador. Det gäller dock att börja på tillräckligt låg nivå. Var försiktig om det gör ont och minska motståndet eller kontakta en sjukgymnast som kan ge dig personliga råd gällande träning av nacken.  

 

Läs även:

Hälsotips

BOKA DIREKT!Vi behandlar med:

DJUPVERKANDE
VIBRATIONSMASSAGE

Läs mer

Nyhetsbrev

Ring för info & bokning!

010 330 00 88

Atlaskotan firar 10 årsjubileum

DELBETALNING

Vill du dela upp din betalning?

Läs mer

Kort om oss

Atlaskotan är ett koncept för behandling baserad på den innovativa ATLANTOtec® metoden med samlade erfarenheter från över 200.000 behandlade klienter i Europa.

Sedan starten i april 2008 har våra mottagningar behandlat ca 20.000 personer i Sverige.  

Vi samarbetar med