Lider du av Artros? Vad kan du göra för att lindra besvären?

Atros ledbesvär behandlingArtros är den vanligaste orsaken till smärta och stelhet i leder. Vanligast förekommer det i knä, höft, fingrar, rygg och stortå. Vid Artros bryts ledbrosket ned mer än det byggs upp vilket leder till försämrad funktion samtidigt som man kan få smärta och stelhet.

Det kan ta mer än tio år från första symptomen tills synliga förändringar visar sig på röntgen. 

De viktigaste riskfaktorerna för artros är övervikt, ledskada, muskelsvaghet och ogynnsam belastning.

 

Balans i kroppen viktigt

Som framgår av riskfaktorerna för artros har belastning och biomekanik stor betydelse vid artros. Svaga muskler eller obalanserade rörelser ökar därför risken för överbelastning på lederna. Om överbelastningen av brosket blir långvarig skadas glidytorna långsamt och broskvävnaden i leden bryts ned. Detta leder till gradvis broskförlust med stor risk för försämrad funktion och smärtor.

Att skapa bättre balans i kroppen tillsammans med bättre koordinerade rörelser bör därför kunna minska riskerna för utveckling av Artros.

Vi rekommenderar en behandling med ATLANTOtec-metoden.

 

Träning kan vara bra

Träning och rörelse är viktigt vid artros inte minst för att hålla igång cirkulation och ämnesomsättningen i brosket. Benträning har visat sig minska smärtan och har förbättrat funktionen hos personer med artros i knä och höfter.

Promenader, cykling, simning, styrketräning och stavgång är exempel på bra träning vid artros. Viktigt är dock att vid promenad eller stavgång använda bra stötdämpande skor.

Det kan vara bra att träffa en sjukgymnast för att få ett individuellt träningsprogram utformat samt råd hur man ska hantera vardagen.

Följande preparat anses ha effekt vid artros:

  • MSM organiskt svavel. Svavel har betydelse för brosket. Svavelkoncentrationen i brosk vid artros är endast 1/3-del av koncentrationen hos friskt brosk. Den svavelhaltiga aminosyran cystin förekommer också i lägre koncentrationer hos artrospatienter. Detta faktum gör att det kan vara rekommendabelt att ta ett tillskott med organiskt svavel. Läs mer om MSM >>
  • Djävulsklo är ett växtbaserat läkemedel för lindring av smärta och stelhet vid lätt artros.
  • Fiskolja är ett kosttillskott med väldokumenterad inflammationshämmande effekt.
  • Glukosamin är huvudbeståndsdelen i flera registrerade läkemedel mot artros (t.ex. Atrox). Det är ett kroppseget ämne som behövs för att kroppen ska kunna bilda större molekyler som finns i bland annat ledvätska och brosk.
  • Gurkmeja är en vanlig krydda och saluförs även som beståndsdel i flera olika kosttillskott. Anses ha antiinflammatorisk effekt.
  • Ingefära är ett kosttillskott som anses bidra till kroppens smidighet och rörlighet.
  • Kondroitin ingår i flera olika kosttillskott. Kondroitin är ett kroppseget ämne som finns naturligt i brosk och bindväv. Anses kunna lindra symtom vid artros på liknande sätt som glukosamin.
  • Musselextrakt från grönläppad mussla från Nya Zeeland. Anses ha antiinflammatorisk och leduppbyggande effekt på grund av sitt höga innehåll av glukosamin och omega-3- och omega-6-fettsyror. En studie på hundar har kunnat visa positiv effekt vid artos.
  • Strandnypon saluförs som kosttillskott. Anses ha antiinflammatorisk effekt vilket har visats i några mindre studier. 

Källor: Netdoktorn.se, Vetenskaphalsa.se, Helhetsdoktorn.nu

 

collagen-plus

Collagen Plus

Produkten Collagen plus är en fantastiskt produkt som innehåller så gott som alla viktiga ämnen som ett friskt ledbrosk behöver; naturligt glukosamin, alla former av collagen samt kondroitin och elastin. Övriga ingredienser är: Nypon, Boswellia, MSM, Gurkmeja, Kondrotoin, Bromelain samt C-vitamin.

Köp Collagen Plus här >>