Vad kan man göra åt värk, stickningar och domningar i sätet och ner i benet?

Ischias kan vara orsaken

Har du ont i ryggen och sätet så att det strålar ner i baksidan av låret och kanske ända ner till foten? Då kan det vara så att du fått ischiassmärta. Det finns både "äkta" ischias och "falsk" ischias.

 

Äkta ischias

Äkta ischias som är mindre vanligt orsakas av nervpåverkan i ryggen och beror oftast på en diskbuktning eller ett diskbråck. Om smärtan når nedanför knät samtidigt som du får känselbortfall eller får svårt att lyfta foten så kan det vara diskbråck som klämmer på nerver och du bör kontakta läkare.

De vanligaste ordinationerna hos läkaren är vila för att minska trycket på disken, smärtlindrande och inflammationshämmande mediciner. Ofta läker disken, men ibland måste skadan opereras.

ObS! Vid svårighet att kissa, bajsa eller att hålla sig i samband med ischias så bör man kontakta akuten.

 

Falsk ischias

Falsk ischias eller Piriformis syndrom som är mycket vanligare kan bero på att en liten muskel i sätet är spänd och trycker på ischiasnerven. Smärtan brukar kännas på baksidan av låret men sällan ända ner till foten som vid äkta ischias. På vissa personer går ischiasnerven rakt igenom piriformis muskeln och de har ökad risk att drabbas.

Piriformis syndrom

 

Vad kan du göra vid falsk ischias?

 • Undvik att sitta med ena benet över det andra (benen i kors). Samt undvik att sitta med plånbok eller dyligt i bakfickan så att det trycker på piriformis muskeln.
   
 • Stretching av piriformis muskeln.
  stretch av piriformis
  Gör så här: Sitt på en stol med rak rygg. Lägg upp ena benet över det andra så att fotknölen ligger mot låret ovanför knät. Fixera knät genom att trycka det nedåt. Töj sedan piriformis muskeln genom att trycka knäet mot golvet samtidigt som du fäller överkroppen framåt med rak rygg. 

 • Egenmassage av piriformis med hjälp av en tennisboll.
  Egenmassage av piriformis med hjälp av tennisboll
  Gör så här: Ligg gärna på en yogamatta. Placera tennisbollen under piriformis muskeln (se bild på piriformismuskeln ovan). Leta rätt på den punkt som är ömmast, stanna sedan där i ca en minut. Rör dig sedan långsamt fram och tillbaka åt sidan och uppåt.

 • Vi rekommenderar en behandling med ATLANTOtec-metoden.
  Vid behandlingen utförs djupverkande vibrationsmassage av muskler och ligament längs hela ryggraden.
  Behandling med djupverkande vibrationsmassage

  Primärt behandlar vi muskler, bindväv och ligament överst i nacken. Som komplement utför vi även behandling längs ryggradens korta segmentella muskler.
  Massage dljupa ryggmuskler 

  Även muskler och ligament i korsryggen/sacrum/höft samt punkter i sätet och piriformismuskeln kan behandlas.
  Massage säte och piriformis vid falsk ischias

 • För vissa rekommenderar vi även kompletterande behandling med "Djupverkande vibrationsmassage" av sätesmusklerna i allmänhet och piriformis i synnerhet. Det vara lämpligt med högst 7 till 14 dagars mellanrum under en period.

 • Man kan även i kombination med stretching och behandlingar testa kosttillskott som anses har inflammationshämmande effekt som exempelvis MSMGurkmeja/Ingefära eller Nypon/Nässla.

 

Hälsotips

BOKA DIREKT!Vi behandlar med:

DJUPVERKANDE
VIBRATIONSMASSAGE

Läs mer

Nyhetsbrev

Ring för info & bokning!

010 330 00 88

Atlaskotan firar 10 årsjubileum

DELBETALNING

Vill du dela upp din betalning?

Läs mer

Kort om oss

Atlaskotan är ett koncept för behandling baserad på den innovativa ATLANTOtec® metoden med samlade erfarenheter från över 200.000 behandlade klienter i Europa.

Sedan starten i april 2008 har våra mottagningar behandlat ca 20.000 personer i Sverige.  

Vi samarbetar med