Behandling med Atlantomed-metoden

Vår Atlasbehandling bygger på Atlantomed-metoden. Vi startar med en noggrann undersökning. Sedan behandlas muskler och bindväv utefter hela ryggen och nacken med värme och djupverkande vibrationsmassage. Primärt behandlas punkter i muskelgruppen nackrosetten, omkring översta nackleden där skallen vilar mot atlaskotan. Vi utför inga ryck eller knäckningar.

Välj mottagning

Vad kan man göra vid Tinnitus?

tinnitusVi på Atlaskotan träffar många personer som uppger att de har tinnitus. Det kan handla om öronsus, brus, pip eller ringande ljud som inte har en yttre källa. Många klarar av att leva med detta, men vissa upplever att det är ett stort problem.

Man kan få tillfällig tinnitus som går över eller minskar med tiden. Men om man har långvarig tinnitus som man upplever som ett problem så finns hjälp att få. Även om man ska tillägga att tinnitus i många fall kan vara svårbehandlad.

 

Orsaker till tinnitus

Det kan finnas flera bakomliggande orsaker till problemet. En orsak till tinnitus kan vara hörselskada eller bullerskada. Det finns även fall där man får besvären som en biverkning av läkemedel. Borreliainfektion eller högt blodtryck kan också vara en orsak. Det kan även vara så att du fått en vaxpropp. Viss typ av tinnitus anses vara somatisk samt kunna bero på spänningar i och omkring nacke och käkar. Tinnitus förekommer även vid en whiplashskada.

Hörselskador anses oftast vara den vanligast orsaken till tinnitus. En teori handlar om skadade hårceller i hörselsnäckan. Det kan även finnas kopplingar mellan hörsel- och muskelrelaterade nervbanor i centrala nervsystemet.

Vid tinnitus som uppstått av högt ljud efter exempelvis en konsert eller ljudet från en borrmaskin och ljudet inte minskar efter några dagar eller veckor så kan du ha fått en bullerskada.

Om dina besvär påverkas av stress, förändras under dygnet, ändras minsta lilla av käkrörelser, eller om den går att påverka genom att du masserar eller trycker på muskler i nacke, hals eller käkarna så är det sannolikt somatisk tinnitus (spänningsrelaterad tinnitus).  

 

Behandlingstips vid tinnitus:

 • En lösning som kan hjälpa vissa med tinnitus relaterad till hörselskador är hörapparat eller snäckimplantat. Förklaringen till varför vissa med hörselnedsättning upplever förbättring kan vara att deras tinnitus maskeras när ljudet från omgivningen förstärks med hjälp av hörapparaten. För att få detta krävs en tinnitusutredning hos en öron-näsa-hals läkare.

   

 • Pröva att ta kosttillskott som Ginko Biloba eller Tone som sägs kunna lindra tinnitus. Även tillskott med magnesium kan vara värt att testa. 

  Ginko Biloba - Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen och kan möjligtvis därför påverka tinnitus som har vaskulära orsaker. Det är dock viktigt att den Ginko Biloba du köper har hög halt av de aktiva antioxidanterna, ginkolider och flavonoider.  Läs artikeln om Ginko Biloba på Kurera.se

  New Nordic Tone innehåller boveteextrakt samt en kombination av galanga, blåbär, humle, niacin, kalium och magnesium. Man vet att magnesium och kalium är viktigt för nervsystemet. Både niacin och bovete är cirkulationshöjande. Blåbär minskar fri radikal stress (oxidativ stress) med sitt höga innehåll av antioxidanter. Läs artikel om Tone på Kurera.se

 • Bettskena eller bettkorrigering är också sådant som visat sig påverka tinnitus. Bettskena kan man behöva om man biter ihop eller gnisslar tänder vilket i sin tur kan skapa spänningar och besvär i käkar samt tinnitus. Detta får du hjälp med via din tandläkare. Muskelspänningar kan även uppstå på grund av obalanser i bettet. Detta är något som tandläkare med kunskaper inom bettfysiologi känner väl till. Om man åtgärdar eventuella bettstörningar så kan öronsuset hos många upphöra. Att korrigera bettet kan dock vara komplicerat och oftast även relativt kostsamt.

 • Stresshantering och avslappningsövningar kan vara bra. Tinnitus anses ha en starkt koppling till stress. Därför är det viktigt med stresshantering. Mindfullness kan vara ett sätt att både hantera sin tinnitus samt att hantera och motverka stress. 
  - "Mindfulness är det effektivaste stresshanteringsverktyg jag mött under mina 35 år som läkare". 
  Skriver Dr. Ola Schenström. Mindfulnesslärare, Grundare till Mindfulnesscenter och författare till ”Mindfulness i vardagen”.


 • Kognitiv beteendeterapi, KBT, anses i vissa fall kunnda lindra tinnitus som är kopplad till oro och nedstämdhet. 

 

Vi rekommenderar:

 • Djupverkande vibrationsmassagePröva vår Atlasbehandling som lättar på spänningar i rygg och nacke och balanserar kroppen så den kan slappna av i sin korrekta ställning.
   

 • Fortsätt komma på kompletterande behandling med Djupverkande Vibrationsmassage hos någon av Atlaskotans kliniker en eller ett par gånger. Kompletterande massage av nacke, käkar och halsmuskeln (Sternocleidomastoideus) kan ytterligare minska spänningar i området. 

 • Gör övningar för att förbättra din hållning (många med tinnitus har exempelvis även gamnacke/framskjutet huvud).
  >> Stretcha nackrosettens muskler.
  >> Minska kutrygg - förbättra din hållning.

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Där får du bland annat hälsotips, information om våra behandlingar samt senaste nytt.

Du kan när som helst säga upp nyhetsbrevet.

Please enable the javascript to submit this form

Kontakta oss

Kontakta oss på tfn för att boka tid eller för att fråga oss om behandlingen.

Kort om oss

Atlaskotan är ett koncept för behandling baserad på den innovativa Atlantomed-metoden med samlade erfarenheter från över 200.000 behandlade klienter i Europa. Sedan starten i april 2008 har våra mottagningar behandlat ca 27.000 personer i Sverige.

10 ars
Kontakta

Arenavägen 29, 8 tr, 121 77 Stockholm - Globen

Snabbmeny