Vad kan man göra vid Tinnitus?

tinnitusVi på Atlaskotan träffar många personer som uppger att de har tinnitus. Det kan handla om öronsus, brus, pip eller ringande ljud som inte har en yttre källa. Många klarar av att leva med detta, men vissa upplever att det är ett stort problem.

Man kan få tillfällig tinnitus som går över eller minskar med tiden. Men om man har långvarig tinnitus som man upplever som ett problem så finns hjälp att få. Även om man ska tillägga att tinnitus i många fall kan vara svårbehandlad.

 

Orsaker till tinnitus

Det kan finnas flera bakomliggande orsaker till problemet. En orsak till tinnitus kan vara hörselskada eller bullerskada. Det finns även fall där man får besvären som en biverkning av läkemedel. Borreliainfektion eller högt blodtryck kan också vara en orsak. Det kan även vara så att du fått en vaxpropp. Viss typ av tinnitus anses vara somatisk samt kunna bero på spänningar i och omkring nacke och käkar. Tinnitus förekommer även vid en whiplashskada.

Hörselskador anses oftast vara den vanligast orsaken till tinnitus. En teori handlar om skadade hårceller i hörselsnäckan. Det kan även finnas kopplingar mellan hörsel- och muskelrelaterade nervbanor i centrala nervsystemet.

Vid tinnitus som uppstått av högt ljud efter exempelvis en konsert eller ljudet från en borrmaskin och ljudet inte minskar efter några dagar eller veckor så kan du ha fått en bullerskada.

Om dina besvär påverkas av stress, förändras under dygnet, ändras minsta lilla av käkrörelser, eller om den går att påverka genom att du masserar eller trycker på muskler i nacke, hals eller käkarna så är det sannolikt somatisk tinnitus (spänningsrelaterad tinnitus).  

 

Behandlingstips vid tinnitus:

 

Vi rekommenderar: