Sitt som du är skapt - och må bättre!

Huksittande människor

I kulturer där människor ofta sitter på huk i ”squatt” position sägs det att man har mycket mindre ryggproblem. Tills för några hundra år sedan satt även vi västerlänningar ofta på huk. Nu sitter vi nästan aldrig i den positionen. Istället sitter vi ofta på en stol långa tidsperioder, vilket kan leda till dålig rygghälsa.

Bilden nedan visar ryggens krökning stående och sittande. Musklerna är utformade för att stödja och arbeta i förhållande till en viss naturlig krökning som man kan se till vänster på bilden. När vi sitter ändras vår ryggrad och rätas ut som man kan se till höger på bilden. Detta resulterar i att musklerna måste arbeta för att stabilisera denna onaturliga position och det kan bli ett problem om vi sitter långa tidsperioder. Musklerna i vår ländrygg kan knappt röra sig och börjar spänna sig. Detta spända tillstånd kan kvarstå även när vi står igen och skapa spänningar och värk. Problemet förvärras även av att diskarna mellan kotorna hamnar i ökad kompression i denna onaturliga krökning.

Ryggraden i sittande position

Börja sitta på huk igen! Vinsterna är många:

Sitt med fötterna i axelbredd, pekande något utåt.  När vi sitter på huk får vi en perfekt hållning av ryggen och vi minskar även kompressionen av ryggraden.  

Squat - huksittande

Överansträng dig inte i början.  Det är bättre att sitta flera kortare pass så att du successivt bygger upp din styrka och flexibilitet. I början kan det hända att det spänner i vader, smalben eller hälsenor.  Lyssna på din kropp och sluta om du får ont. Om du inte har allvarliga knäskador så bör det inte vara några problem för dina knän att sitta på huk. Det är istället bra även för dina knän.

När en person som inte brukar sitta på huk försöker sätta sig så brukar klackar eller hälar lyfta sig, annars ramlar man bakåt. Det är ett tecken på dålig flexibilitet i fotleden. I början kan man därför lägga något under hälen för att komma igång.  

LÄS ÄVEN: