Bli av med stelhet i nacken och skuldrorna

Dr. Berg är bland annat kiropraktor och visar här hur man själv kan bli av med stelhet i nacken och skuldrorna. Det är mycket enkelt, säger han. Man har trapezius (kappmusklerna) på ovansidan av skuldrorna. En del av deras funktion är att dra upp axlarna. Vad han gör som är lite annorlunda är att han använder den motsatta eller motstående muskeln i förhållande till den som är stel. Genom att stimulera och sträcka ut den motstående muskeln får man den spända muskeln att slappna av. Så om man har en stel nacke eller stela muskler i skuldrorna ska man arbeta med de muskler som får ner axeln. Det blir då muskeln under armen som heter latissimus dorsi (stora breda ryggmuskeln).

Latissimus Dorsi

I den här videon, som är på engelska men i stort sett översatt här, visar han hur man själv kan stretcha ut denna muskel med hjälp av en handduk och en stol. Man rullar ihop handduken och lägger den i armhålan och trycker den ner mot stolsryggen så att man stretchar ut muskeln latissimus dorsi (”lat” kallar han den i videon) uppåt. Man sjunker ihop nedåt med armhålan mot handduken och stolsryggen så att man känner att man stretchar ut muskeln ordentligt och trycker upp axeln. Sen gör man samma sak på andra sidan. Denna muskel latissimus dorsi är en stor ryggmuskel som fäster upp mot humerus (överarmsbenet) och neråt på bröstkorgen, så man gör den längre genom att stretcha den. Gör det bara i några minuter. Det är steg 1. Sätt dig sedan upp och känn hur nacken och skuldrorna har mjukats upp.

Om man skulle göra det på någon annan så ställer man sig bakom och sätter händerna i personens armhålor och lyfter uppåt så att man stretchar axlarna uppåt. Det skulle ha samma effekt.

Steg 2 – Då använder man stolen igen och trycker upp ryggstödet under skulderbladet på ena sidan så att det hänger på stolen, man sjunker ner så att man lyfter upp skulderbladet så hela skuldran skjuts upp. Sen sitter man så i ungefär en minut, bara genom att sjunka ner och luta sig tillbaka. Sen vänder man och gör samma sak på andra sidan. Det ser lite konstigt ut men det fungerar.

Genom att arbeta med de motsatta musklerna sänder de signaler till trapezius-musklerna (”traps” i videon) och slappnar av dessa muskler.

Prova och du kommer märka att det fungerar. Mycket enkelt, snabbt och effektivt.

Se nu videon så förstår du bättre.

 

 

Vi rekommenderar en Atlasbehandling

baserad på ATLANTOtec-metoden

vibbarPrincipen bakom ATLANTOtec metoden är att upphäva muskelspänningar genom en djupavslappning så att kroppshållningen kan återgå i riktning mot sitt idealtillstånd. Primärt behandlas muskelgruppen runt atlaskotan, men behandlingen inkluderar även muskulaturen utefter hela ryggraden ned till höften.

Med 2 speciellt utvecklade instrument, AtlantoVibbar, skickas fysiska vibrationer mot djupt liggande muskler och ligament. Vibrationernas djup och hastighet ändras automatiskt så att olika muskler sätts i resonans. Genom att muskelns egen resonas utnyttjas i stället för att bara vibrera, uppnås en mycket effektiv och bestående avslappning som inte är möjlig med andra metoder.

Vill du ha fler hälsotips?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Läs mer om vår Atlasbehandling.

 

Hälsotips

BOKA DIREKT!Vi behandlar med:

DJUPVERKANDE
VIBRATIONSMASSAGE

Läs mer

Nyhetsbrev

Ring för info & bokning!

010 330 00 88

Atlaskotan firar 10 årsjubileum

DELBETALNING

Vill du dela upp din betalning?

Läs mer

Kort om oss

Atlaskotan är ett koncept för behandling baserad på den innovativa ATLANTOtec® metoden med samlade erfarenheter från över 200.000 behandlade klienter i Europa.

Sedan starten i april 2008 har våra mottagningar behandlat ca 20.000 personer i Sverige.  

Vi samarbetar med