Hälsotips från Atlaskotan

 

Att tänka på efter en Atlasbehandling

Efter en Atlasbehandling startar oftast en självläkningsprocess. Många får en mer upprätt och balanserad kroppshållning efter behandlingen. Det blir en omställningsprocess för kroppen som kan pågå i flera veckor. Muskler, ligament och andra strukturer måste anpassa sig.

Besvär eller skador som du haft tidigare kan tillfälligt kännas av igen. Det är vanligt att man kan uppleva som träningsvärk i kroppen i några dagar. Vissa kan få tillfälliga spänningar i exempelvis en axel, skuldra, sätesmuskler eller ländryggen. En perioden efter behandlingen kan det knäppa eller knaka i halsryggen eller andra kotor i ryggen. Detta är inget farligt utan ett tecken på självreglering.

Beroende på hälsotillstånd och individuella förutsättningar så kan man även få andra kroppsliga reaktioner.

Man kan känna sig extra trött några dagar eller ibland veckor efter behandlingen. Det är vanligt att det rinner i näsan eller att man blir lös i magen. Detta kan vara en utrensningsprocess och tecken på självläkning och kan ses som något positivt.

Man kan även få huvudvärk, yrsel eller domningar i fingrar en kortare tid efter behandlingen. 

 

Drick vattenAllmänna rekommendationer efter behandlingen:

 • Drick mycket vatten de första dagarna efter behandlingen.

 • Var som vanligt, träna och rör dig. Men unna dig extra vila eller sömn om du känner dig trött efter behandlingen.

 

Massage eller andra behandligar rekommenderas:

 • MassageFör att underlätta och förkorta läkeprocessen kan det ibland vara bra med massage innan återbesöket.  Vi rekommenderar då klassisk svensk massage av huvudsakligen nacke, rygg och skuldror. (Det är dock inget måste med massage innan återbesöket ).
 • Vi rekommenderar även regelbunden massage av rygg och nacke efter återbesöket för att förebygga besvär
 • Ibland kan behandlingar hos exempelvis Osteopat eller Naprapat som inte givit resultat tidigare vara mer effektiva efter en Atlasbehandling.
 • Även om det i många fall räcker med en Atlasbehandlingen samt ett återbesök för att uppleva långvarig effekt, så har vi sett att kompletterandebehandling med djupverkande vibrationsmassage i vissa fall kan hjälpa till att minska vissa besvär ytterligare. Syftet med kompletterande behandlingar med djupverkande vibrationsmassage är att få musklerna ytterligare avslappnade. Läs mer om djupverkande vibrationsmassage som kompletterande behandling.

 

Hjälp kroppen med bra näringstillskott:

 

Efter en behandling kan följande övningar vara bra som efterbehandling hemma:

 stretch nackrosettNackrosetten

 

Personer med tendens till instabilitet i nacken rekommenderas följande övningar:

 

Förebygg nackproblem:

 

Tips vi olika specifika besvär:

 

Huvudvärk? Hur kan man lindra besvären?

Huvudvärk? Hur kan man lindra besvären?Huvudvärk

Tillfällig huvudvärk är något som de flesta har upplevt lite då och då. Oftast är det inget att oroa sig över. Den kan bero på exempelvis förkylning, vätskebrist (om du druckit för lite en varm dag), synfel, eller sömnbrist. Denna typ av besvär går över av sig själv när du blir frisk från din förkylning, återställer vätskebalansen genom att dricka, skaffar rätt glasögon eller får sova tillräckligt o.s.v.

Om du får plötslig och kraftig huvudvärk bör du snarast kontakta sjukvården då det kan vara ett tecken på akut sjukdom. 

Vid återkommande eller kronisk huvudvärk brukar man tala om spänningshuvudvärkmigrän eller Hortons huvudvärk. Det kan även vara läkemedelsutlöst huvudvärk eller nackutlöst huvudvärk

 

Spänningshuvudvärk

SpänningshuvudvärkSpänningshuvudvärk eller huvudvärk av spänningstyp som det kallas inom vården är den vanligast typen av huvudvärk. Den kommer oftast i perioder och kan sitta i allt från timmar till flera dagar. När man har besvär fler än 15 dagar i månaden brukar det kallas för kronisk.

Spänningar i musklerna har oftast angivits som bakomliggande orsak. Vid senare forskning har man upptäckt att spänningarna kan uppstå från påverkan av substanser i hjärnan och från påverkan på nerver utanför hjärnan.

Utlösande faktorer:

 • Sömnbrist
 • Stress
 • Dålig syn eller dålig belysning så att man får anstränga ögonen
 • Att man biter ihop käkar eller pressar tänderna
 • Dålig arbetsställning som gör att man spänner nackmusklerna

 

Migrän

MigränMigrän anses vara en kronisk sjukdom med återkommande huvudvärk. Oftast har man vid migrän problem på ena sidan av huvudet. Men kan vara dubbelsidig. De flesta upplever tre faser med förkänningar, anfall, efter anfall. Det kan hålla i sig i några timmar till flera dagar.

Vissa personer upplever aura i samband med sin migrän. International Headache Society definierar aura som ett neurologiskt symptom som vanligtvis föregår eller åtföljer starten av migrän. Vanligtvis upplever man samma typ av aura varje gång och börjar känna av det vid samma tillfälle varje gång innan ett migränanfall. De flesta upplever visuell aura, såsom blinkande ljus, synbortfall eller ljuskänslighet. Även luktkänslighet, luktförlust eller liknande kan förekomma.

Orsakerna till migrän är fortfarande delvis okända. Forskarna tror dock att det pågår ett samspel mellan hjärnans nerver och blodkärlsystemet. Det finns även viss ärftlighet.

Utlösande faktorer för migrän:

 • Stress är vanligt som orsak till migränanfall. Många får migrän på fredagar när de slappnar av efter en stressig arbetsvecka eller skolvecka.

 • Hormonförändringar kan påverka migrän. Många får anfall i samband med menstruation. P-piller sägs kunna förvärra besvären för vissa och lindra besvären för andra. I klimakteriet kan besvären öka och efter klimakteriet upplever vissa att den lindras eller försvinner helt.

 • Viss mat och dryck kan vara en triggerfaktor för anfall hos en del personer. Choklad, rödvin eller citrusfrukter är sådant som sägs kunna utlösa ett migränanfall.

 • Dålig sömn eller för mycket sömn.

 • Värme, starkt ljus, höga ljud eller starka lukter kan vara känsligt för en person med migrän.

 

Hortons huvudvärk

Hortons huvudvärkHortons huvudvärk (cluster headache) kan beskrivas som en mycket kraftig smärta i, omkring och bakom ena ögat. Smärtan strålar ut mot tinningen och mot överkäkens tänder. Smärtan beskrivs som mycket intensiv med attacker som varar mellan 15 minuter och 3 timmar. De kommer ofta på natten under REM-sömnen och ofta vid samma klockslag dygn efter dygn. De flesta har episodiska problem med symptom under en till två månader ett par gånger om året med uppehåll där emellan.

Det är som vid flera andra typer av värk i huvudet inte helt klarlagt vad som orsakar Hortons. Forskning har dock visat att hypotalamus (ett område djupt i hjärnan) är aktiverat vid Hortons. Det parasympatiska nervsystemet samt trigeminusnerven är aktiverade liksom signalsubstanser som serotonin och histamin.

Utlösande faktorer:

 • Nitroglycerin och Alkohol.

 • Kyla, drag, eller varm luft som blåser mot ansiktet.

 • Nitrat i kosten.

 • Upphetsning.

 

Läkemedelsutlöst kronisk huvudvärk

Läkemedelsutlöst kronisk huvudvärkÖveranvändning av vissa typer av läkemedel kan skapa läkemedelsöveranvändningshuvudvärk. Denna typ av kroniska besvär kan utvecklas vid långvarig användning av vissa typer av värktabletter i 10 dagar eller mer per månad. (Överanvändning av samma läkemedel orsakar däremot inte besvär hos personer utan primär huvudvärk). Läkemedel som kan ge ont i huvudet är: Paracetamol, aspirin och antiinflammatoriska medel utan steroider som används 15 dagar eller fler per månad. Triptaner, opioider och ergotaminer som används 10 dagar eller fler per månad.

Har även pubkicerats artiklar om hur värktabletter kan öka huvudvärk, tex i Svd.

 

Nackutlöst (cervikogen) huvudvärk

Nackutlöst (s.k.cervikogen eller cervikal) huvudvärk är relativt vanlig och orsakas av skador eller dysfunktioner i halsryggen. Besvären anses komma från störningar i kotpelarens strukturer såsom disk, facettleder, spinalnervrötter, mellan kotorna atlas, axis och C3 (C1-C3) eller perifera nerver, som bland annat stora samt lilla occipitalnerven. Smärtan försvinner oftast inom tre månader efter framgångsrik behandling av bakomliggande sjukdom eller störning.

Nackutlöst huvudvärk - Stora Occipitalnerven

Värken är vanligtvis ensidig och utgår från nacke eller bakhuvud. Oftast är rörligheten i nacken nedsatt på en sida. Det gör oftast ont när man trycker mot punkter i nacken.

Det kan vara svårt att skilja nackutlöst huvudvärk från spänningshuvudvärk eller migrän. Dysfunktioner i nackens anatomiska strukturer som vid en whiplashskada kan ge liknande symtom. Enligt webbplatsen Internetmedicin kan man egentligen endast vara säker på diagnosen nackutlöst huvudvärk om värken försvinner efter att man har åtgärdat de störningar från halsryggen som anses vara bakomliggande orsak till diagnosen.

Ömma punkter i muskler och muskelfästen. (myofasciellt smärtsyndrom - triggerpunkter)

Man kan troligtvis även ha ha ont i huvudet på grund av myofasciellt smärtsyndrom som är en typ av muskelspänningar på grund av så kallade triggerpunkter. Termen Trigger Points myntades redan 1942 av läkaren Dr Janet Travelli. Fenomenet är inte vetenskapligt bevisat och det är inte en medicinsk diagnos enligt ICD-10. Men det är tillsammans med teorin om triggerpunkter mycket välkända begrepp hos manuella terapeuter som ofta använder detta i sitt kliniska arbete.

Myofasciell smärta är smärta i muskler eller fascia (en typ av bindväv som omger musklerna). Myofasciella triggerpunkter kan beskrivas som hyperkänsliga punkter i bindväven som omger en muskel. De är förknippade med knutor i muskelfibrerna. Teorin säger att smärta även kan stråla från triggerpunkter till andra delar av kroppen. Smärta från triggerpunkter är smärta som inte har sin orsak i degeneration, inflammation eller infektion.  

Huvudvärk från Triggerpunker

Orsakerna till triggerpunkter eller muskelknutor anses vara stress, långvarig ansträngning eller dålig hållning. Muskulatur som under lång tid befinner sig i en statisk position eller i monotona rörelser blir lätt spända, vilket kan leda till triggerpunkter. Skuldror som är lyfta, inåtroterade axlar, rundad rygg eller stor svank är exempel på hållning som ofta gör muskler spända. Dessa dåliga hållningsmönster är ofta dåliga vanor som kan brytas, de kan bero på stress.  

 

Vi rekommenderar en Atlasbehandling

Vår Atlasbehandling är baserad på Atlantomed-metoden. Vi behandlar med djupverkande vibrationsmassage i kotsegmenten från övre nackleden längs hela ryggraden ner till svanskotan. Djupt liggande muskler och ligament  som stabiliserar kotlederna behandlas. Samtidigt behandlas även ytligare muskler samt den bindväven som omger musklerna.

Djupverkande

Behandlingen är en form av förebyggande behandling för att minska obalanser i kroppen innan de skapar dysfunktioner som utvecklas till smärttillstånd.

Ett huvudmål är att behandla muskler, bindväv och ligament längst upp i nacken. Där finner man bland annat de djupa musklerna i nackrosetten kring atlaskotan och axis.

 

Vi masserar även i flera myofasciella triggerpunkter i nacken och kring skulderblanden. Se exempel nedan:

 

Därutöver masserar vi även längs ryggradens korta segmentella muskler samt muskler och ligament i korsryggen/sacrum/höft. I vissa fall behandlas även punkter i halsmuskler, käkmuskler, samt sätet och piriformismuskeln.

Läs mer om vår Atlasbehandling

Läs mer om Atlasbehandlingen

 

Tips på behandling eller förebyggande åtgärder vid återkommande huvudvärk

 1. Skriv huvudvärksdagbok.
  Genom att skriva dagbok så kan du hålla reda på när besvären kommer samt vad som kan ha utöst besvären. Notera även om du tar någon medicin eller vilken mat du ätit innan värken startat. På detta sättet kan du försöka ta reda på vad som triggar just dina besvär. 

 2. Träffa en optiker för att kontrollera synen. 
  Behöver du terminalglasögon? 

 3. Se över belysningen hemma och på arbetet.
  Om du har för mörkt kanske du måste anstränga ögonen.

 4. Ät, sov och motionera regelbundet.
  Det är alltid ett gott råd att ge för att minimera stress och spänningar i kroppen.

 5. Gör avslappningsövningar
  Stress gör att man spänner sig.    
  Se avslappningsövningar på vårdguiden.
  Vi rekommenderar även mindfulnes. 

 6. Se över din arbetsställning samt försök att ta pauser.
  Statisk spänning är oftast sämst. Undvik att sitta flera timmar framför en dator utan paus.
  Tänk även på hur du sitter.


  Se fler tips gällande bra ergonomi.
  Se även tips på hur du förebygger nackproblem..

 7. Undvik födoämnen som triggar din värk.
  Kanske tillhör du dem som får ont i huvudet av choklad, vin eller nötter? Om du för dagbok så kan du kanske hitta fler födoämnen som triggar din besvären hos dig. Testa att utesluta nitrater och nitriter om du ofta har ont i huvudet för de kan framkalla den. Nitriter och nitrater finns i vissa charkuteriprodukter och natriumglutamat används i livsmedel som smakförstärkare (läs på förpackningarna). Vissa hjärtmediciner innehåller också nitrat. 

  Koffein, alkohol, fenyletylamin (finns i choklad och ost), tyramin (finns i nötter), och aspartam (sötningsmedel) kan också trigga igång huvudvärk hos vissa personer. 

  Citrusfrukter är något som det råder oenighet om. Var uppmärksam på hur de påverkar dig. Vissa menar att ett glas med pressad citronjuice och salt istället kan minska besvären. Undvik långvarigt bruk av värktabletter.

 8. LCHF/Ketogen kost kan vara bra mot migrän.
  I en studie utförd av italienska forskare fick ca 100 kvinnor med migrän – som ville minska sin vikt – testa LCHF-liknande kost. Dvs en kost med få kolhydrater och högt intag av fett. Redan efter en månad hade antalet migränanfall hos kvinnorna minskat från 5,11 dagar i månaden till 0,91 dagar i månaden. Även anfallens varaktighet minskade.

  Läs mer om studien på Illustrerad vetenskap.
  Se berättelser om personer som upplevt att LCHF-kost har hjälpt dem på kostdoktorn.se.
  Läs även kostråd vid kronisk värk. 

 9. Undvik långvarigt bruk av värktabletter.
  Som du läst ovan så kan långvarigt bruk av vissa värktabletter orsaka kronisk huvudvärk. Neurologen och huvudvärksspecialisten Andrew Blumenfeld som har ett huvudvärkscenter med 16 neurologer i San Diego, Kalifornien har uttalat att akutläkemedel inte ska användas mer än max 2 dagar per vecka. Han menar att kroppen kan ta skada om man använder "akuta" värktabletter för ofta. Han säger att om man tar tripaner drar samman blodkärlen med följd att blodtrycket kan öka vilket kan leda till risk för stroke eller hjärtattack. Enl en artikel på Huvudvärksförbundet. 

 10. Tips - vad kan man testa i stället för värktabletter?

  - Kyla
  Placera en påse krossad is eller frysta grönsaker på pannan eller mot bakhuvudet.

  - Värme
  Om inte kyla hjälper så testa med värme. Värm en vetekudde eller handduk och placera över axlar och nacken, eller ta ett varmt bad. Hjälper spända muskler och kan få viss spänningshuvudvärk att minska.

  - Drick vatten
  Om det är mycket varmt ute och du druckit dåligt så kan ont i huvudet såklart bero på vätskebrist. Ta då små klunkar lite då och då. Om man dricker för mycket på en gång så klarar inte kroppen att ta upp detta utan man kissar ut vätskan snabbt igen.

   - Ingefära Det sägs att ingefära motverkar inflammatoriska ämnen i hjärnans blodkärl vilket skulle kunna minska huvudvärk och migrän. Gör ingefärste. Koka upp vatten och häll upp i en kopp. Riv ingefära och lägg i koppen. Tillsätt lite honung om du vill. (Kan även kombineras med pressad citron, se ovan). Finns många recept på ingefärste. Sök gärna recept på googleLäs om studie som visar att effekten av Ingefära var likvärdig med effekten av Sumatriptan. Men Ingefära hade färre biverkningar.

 11. Ingefära vid huvudvärk

 12. Stärk nackmusklerna.
  Se övningar för ökad stabilitet i nacken.

 13. Stretcha nackmusklerna.
  Stretcha nackrosettens muskler.
  Stretcha nackrosetten
  Stretcha levatorn och halsmuskeln sternocleidomastoideus

  Att stretcha dessa muskler kan även minska gamnacke och förbättra hållningen.
  Minska gamnacke

 14. Testa massage
  Att gå på massage när man känner sig spänd eller lider av återkommande huvudvärk är en klassiker.  Enligt en studie Gallien et al., (2011) så använde 56,4% av patienterna med primär huvudvärk massage som ett behandlingsverktyg för att styra intensiteten av värken. Man kan tänka sig att det rör sig om både spänningshuvudvärk, nackutlöst huvudvärk samt myofasciell smärta med ömma triggerpunkter som hanteras med hjälp av olika typer av massagebehandlingar eller manuella terapier. Dessutom sägs att migrän kan trigga spänningshuvudvärk som i sin tur kan utlösa migrän och skapa en ond cirkel. 
  massage mot huvudvärk

Tips hur man stärker sitt immunförsvar

STÄRK IMMUNFÖRSVARET

Immunförsvaret har till uppgift att skydda kroppen från angrepp av mikroorganismer, som bakterier, virus, svampar med mera. Människans immunförsvar kan delas upp i ospecifikt (medfött) och specifikt (anpassningsbart) försvar.

Det finns dels det medfödda immunförsvaret, som människan föds med. Det har inte förmågan att anpassa sig som det anpassningsbara immunförsvaret kan. Men ändå är det medfödda immunförsvaret kroppens första försvarslinje och bekämpar en infektion direkt då det inte behöver samma starttid som det anpassningsbara.

Människokroppens medfödda immunsystem utgörs av en rad olika celltyper vilka på olika sätt bekämpar till exempel bakterier, virus och svampar. De kan känna igen de ovälkomna inkräktarna.

immunförsvar

Fria radikaler och antioxidanter har stor betydelse för vår hälsa och utvecklandet av olika sjukdomstillstånd. Att man blir sjuk beror ofta på en mängd olika faktorer, men en balans mellan fria radikaler och antioxidanter, minskar risken att drabbas av sjukdomar. Om man ändå skulle bli sjuk, trots en bra balans, så är möjligheterna betydligt bättre för att kroppen ska kunna ta hand om sjukdomen, så att den läker ut utan att skadas.

Ett försämrat immunförsvar gör det enklare för parasiter, bakterier, virus och svamp att invadera kroppen.

Erfarenheten har också visat klart och tydligt att de individer som har en obalans i kroppen mellan antioxidanter och fria radikaler läker extremt dålig, eller inte alls. Om obalansen mellan antioxidanter och fria radikaler är alltför stor, så omöjliggörs läkning.

Naturliga antioxidanter är bättre än de syntetiska, vilket forskning på olika håll visat.

ORAC-värdet är vägledande

Ett sätt att försöka rangordna olika livsmedel för deras antioxidantkapacitet är Oxygen Radical Absorbance Capacity, eller ORAC som det nästan alltid förkortas. ORAC värdet är en representation av hur mycket antioxidantkapacitet som ett visst livsmedel har.

Exempel på livsmedel med större innehåll av antioxidanter, mätt per 100 gram vara och uttryckt i ORAC-enheter:

 • Oregano 201.000,
 • Gurkmeja 160.000,
 • Persilja 74.000,
 • Ingefära 29.000,
 • Olivte 10.465,
 • Yerba -Te 5.000,
 • Grönt Te 1200-2000
 • Äpplen 3.000,
 • Apelsiner 750

Blodcirkulationen

Har man mycket muskulära spänningar orsakar det ofta en nedsatt blodcirkulation, vilket också kan orsaka ett försämrat immunförsvar. Vår blodcirkulation är viktig. Blodcirkulationen gör att näringsämnen, syre och hormoner transporteras ut i kroppen och slaggprodukter transporteras tillbaka. Dålig cirkulation kan ge problem med erektion, kondition, minne, muskelmassa, kalla händer och fötter, yrsel, koncentrationen, trötthet och kärlkramp.

För att öka blodcirkulationen och få bort spänningar rekommenderar vi vår behandling med AtlantoVib som bygger på principen om resonans. Den här unika tillämpningen av resonans ger en massage som verkligen når ner på djupet av muskler och vävnad på grund av att utrustningen kontinuerligt arbetar med olika frekvenscykler. Slutprodukten är givetvis att få till stånd en avslappning av muskulaturen på de ställen den varit spänd.

Läs mer om vår djupverkande vibrationsmassage här>>

Ultraljudsundersökning före och efter en Atlasbehandling.

Den mest betydande innovationen är att den för ändamålet specialutvecklade utrustningen, AtlantoVib, är den enda massageenhet på marknaden som använder principen om resonans. (läs mer här)

Läs mer om vår behandling här

 

 

 

Det finns fler viktiga saker som påverkar vårt immunförsvar och det är bra att ta hand om sig på bästa sätt.

dubbelt immunförsvar

Här kommer 9 tips för att stärka ditt immunförsvar. 

1. Socker påverkar och sänker vårt immunförsvar oerhört mycket. Det är viktigt att minska ner på sockerintaget och istället välja mindre söta källor. Byt gärna socker mot färggranna bär såsom blåbär, lingon, svartvinbär och jordgubbar. Bär innehåller antioxidanter som minskar kroppens oxidation/nedbrytning och på så vis minskar de kroppens belastning. För att minska sockersug så kan krom och kallpressad ekologisk kokosolja vara en god idé. Kokosolja fungerar som energi till hjärnan och innehåller laurinsyra, en viktig fettsyra som bygger upp immunförsvaret.

2. Sömn är väldigt viktig för ett starkt immunförsvar. Desto mindre bränder som behöver släckas, desto mer tid har immunförsvaret till de saker som är viktiga att reparera. Allt slitage och all mat vi äter behöver tas omhand. Sömnen är en av våra viktigaste tillfällen för reparation och god sömn är A och O för ett fungerande immunförsvar. Testa produkter som Calm+ och ZLP om du har svårt att sova.

3. Stress påverkar immunförsvaret och gör att kroppen, liksom vid dålig sömn, inte klarar av att eliminera de mikrober som kan göra oss sjuka. En lugn och utvilad kropp har mer möjlighet att hinna ta hand om det som behövs. Minska ner på inre och yttre stress och komplettera med kosttillskott som hjälper ditt (parasympatiska) nervsystem att slappna av. Tex magnesiumspray, zink och B-vitaminkomplex.

4. Hur vi äter påverkar vårt immunförsvar i högsta grad. Socker nämdes ovan men förutom en sockerfri kost så behöver vi gott om näringsämnen för ett starkt försvar. Exempel på näringsämnen som är viktiga för immunförsvaret är zink och D-vitamin.

5. Välj naturliga sätt för att tillfriskna så hjälper du immunförsvaret att bli starkt. Testa tex naturliga antibiotikum som oreganoolja, grapefruktkärnor, olivbladsextrakt, vitlökskapslar eller höga doser C-vitamin. Andra bra produkter är röd solhatt (enchinea) och humussyra.

6. Gör smoothies med bär och grönsaker från hela färgpaletten. Du kan ha i selleri, spenat, nässla som är grönt, nypon, havtorn och aronia som är oranga, lingon, röda vinbär, jordgubbar, rödbeta, tranbär eller hallon som är röda, blåbär eller svartvinbär som är lila, vitlök och ingefära som är vita och citron, banan eller grape som är gula.

7. Andra viktiga aspekter för ett bra immunförsvar är god tarmflora och därmed både en riktigt bra probiotika (gärna med stammar som L.casei) och prebiotika. Prebiotika finns i livsmedel såsom havre, kiwi och probiotika finns i bla syrade grönsaker. Komplettera även med bra omega 3.

8. Motion är väldigt viktigt för både immunförsvaret och för att erhålla god sömn och minskad stress. Motionera minst 30 minuter per dag och komplettera med ett par träningspass med det du tycker är kul.

9. Inställning gör mycket mer än vi många gånger tror. Var glad och tänk på positiva saker så stärks kroppen och ditt immunförsvar.

Inflammation - roten till dina besvär?

nacke besvär        ryggbesvär         huvudvärk eller migrän      

HUVUDVÄRK, MIGRÄN, NACKVÄRK, RYGGVÄRK, ARTROS, ARTRIT, IBS m.m. En inflammation kan yttra sig på flera sätt. Inflammationer som verkar i det dolda tros ligga bakom många kroniska sjukdomar.

Det finns allt fler läkare och forskare som börjar inse att inflammation kan vara en viktigt bakomliggande orsak till många av våra vanligaste besvär.

Vad är då en inflammation?

Vid en inflammation upplever man många gånger efter ett tag smärta och nedsatt funktion. Det är när kroppens egna försvar inte klarar av att hantera ett angrepp som en in­flammation uppstår. De utsatta cellerna släpper ut kemiska ämnen och som svar på detta dras mer blod till området och det blir ofta svullet på grund av ansamlingen av vätska som bildas. Även immunförsvarets vita blodkroppar aktiveras och påbörjar arbetet med att skydda kroppen och reparera skadorna.

Även om man ofta förknippar en inflammation med något negativt är det något som hjälper kroppen att ta hand om skador, och akuta inflammationer läker ut ganska snabbt. Men i vissa fall kan in­flammationen bli långdragen och man pratar istället om en kronisk in­flammation.

Många sjukdomar har sitt ursprung i just en kronisk in­flammation. Här saknas ofta de typiska symptomen och in­flammationen verkar istället i det dolda i blodkärl, tarmar, nervceller eller andra delar av kroppen.

När det gäller den typ av muskelinflammation vi oftast talar om, beror problemen i de flesta fall på en lågintensiv överansträngning i en muskel.

Desto mer utmattad muskeln blir, ju mer ont gör det.

Överansträngningen brukar ha sin orsak i exempelvis obalans i lederna, dålig hållning eller skada i en annan muskel.

Det finns alltid en orsak till att en muskel blir inflammerad och du bör behandla orsaken för att bli av med problemen och undvika framtida mer allvarliga problem.

När muskeln blir överansträngd bildas mjölksyra, och om belastningen inte avtar kommer så småningom en inflammatorisk process att sätta igång. Inflammationen gör att du får ont, vilket i sin tur medför ökad spänning i muskeln, och en ond cirkel har uppstått, som det är viktigt att bryta.

Bakomliggande orsaker

Sett till de yttre faktorerna som påverkar­ inflammation bottnar­ flera i olika typer av obalanser i kroppen. Ett huvud som inte ligger rätt på ryggraden, där det vilar mot atlaskotan, kan orsaka en sådan snedbelastning på muskulaturen. Kan också bero på kostmässiga obalanser i form av för högt intag av till exempel raffinerade kolhydrater, omega-6-fettsyror, socker, industriellt bearbetat fett och för lågt intag av födoämnen med skyddande antioxidanter, vitaminer, mineraler och omega-3-fettsyror. Andra faktorer som stress, för lite sömn, dålig motion, hög oxidativ stress, rökning och övervikt spelar också in. Samtliga av dessa sistnämnda faktorer kan kopplas till begreppet läckande tarm som man talar mer och mer om som en stor bidragande orsak till uppkomsten av många sjukdomar idag. Den som är mån om sin hälsa och misstänker en inflammation, bör beakta alla dessa faktorer för att åtgärda problemet.

Vi rekommenderar en Atlasbehandling

Att balansera atlaskotan gör det möjligt att uppnå en förbättrad hållning och kraftigt minska snedbelastningen av ryggraden, enligt de mätningar som görs i samband med varje behandling. Den jämnare fördelningen av belastningen på kotorna i ryggraden, och därmed i slutändan, även på diskarna, på grund av att muskelspänningarna minskar och hållningen förbättras, gör att den spontana självläkningen av diskbråcket underlättas. Detta kan också förebygga uppkomsten av nya diskbråck.

Vår Atlashandling är baserad på Atlantomed-metoden. Vi behandlar med djupverkande vibrationsmassage i kotsegmenten från övre nackleden längs hela ryggraden ner till svanskotan. Djupt liggande muskler och ligament som stabiliserar kotlederna behandlas, samtidigt blir även ytligare muskler samt bindväven som omger musklerna behandlade. 

 massage-atlantovibbar

Med samma utrustning masserar vi nackrosetten, de 10 muskler som sitter runt atlaskotan och håller den på plats, eller genom kramper drar den i fel läge. Genom att släppa på dessa kramper och spänningar kan atlaskotan glida tillbaka i sitt rätta läge. Då atlas därefter inte drar huvudet i fel läge återgår kroppen i en rakare hållning och är bättre balanserad.

läs mer om behandlingen

Nack- och käkproblem - finns ett samband?

Finns det verkligen ett ben i vår kropp som inte är direkt förbundet med något annat ben? Som bara ”hänger” där?

atlaskotan och tungbenet

Tungbenet är det enda benet i kroppen som inte ledar till något annat ben utan helt och hållet bärs upp av muskler och ligament som är förbundna med tungbenet. Det ”hänger” alltså i ligament fästa i tinningbenet. Det kallas tungbenet för att det bär roten av tungan.

tungbenets musklerOvanför tungbenet finns fyra muskler och under benet finns ytterligare fyra andra muskler. Tungbenet kan liknas vid ett vattenpass då det är del av att reglera hållningen i kroppen. Den övre delen av tungbenet är genom musklerna förbundet med käkarna. En snedställning av underkäken orsakar en ojämn spänning av musklerna som leder till tungbenet. Detta kan i sig skapa en ojämn belastning av muskulaturen.

 

Vad är sambandet mellan Nack- och käkproblem?

käkproblemDen gemensamma snedbelastningen orsakad av en obalanserad atlaskota och tungben har i vissa fall visat sig kunna orsaka exempelvis en ojämn hållning och ett snedställt bäcken och/eller att ena axeln är högre än den andra.

Musklerna som är förbundna med atlaskotan i nackleden, nackrosetten, är via nervtrådar förbundna med musklerna som styr käkleden. Spända nackmuskler har visat sig kunna orsaka spända käkledsmuskler, och omvänt.

En balansering av atlaskotan och käken har i många fall uppnåtts genom att med djupverkande vibrationsmassage släppa på spänningarna i de åtta muskler som är förbundna med atlaskotan (nackrosetten).

 

Avslappning för nacken som man kan göra själv var och när som helst.

Den här avslappningsövningen för nacken kan kännas bra om du är stressad eller känner dig stel. 

 När vi känner stress och oro är det vanligt att vi spänner musklerna i axlarna och nacken. Ofta är vi inte medvetna om att vi spänner oss.

Du kan öva avslappning på många olika platser, till exempel när du åker buss, när du sitter i ett väntrum eller på din skola eller arbetsplats.

Det är viktigt att göra övningen långsamt och att inte pressa nacken om det tar emot eller gör ont.

Övning för nacken

 Sitt eller stå bekvämt.

Ta ett djupt andetag och sänk axlarna.

Låt käken slappna av genom att låta det bli ett litet mellanrum mellan övre och undre tandraden.

Luta huvudet långsamt bakåt tills det tar emot.

Lyft långsamt upp huvudet i upprätt läge igen.

Luta huvudet långsamt framåt.

Lyft långsamt upp huvudet.

Gör samma sak åt sidorna. Luta huvudet försiktigt åt den ena sidan, och lyft upp.

Luta sedan huvudet försiktigt åt det andra hållet, och lyft upp.

Vrid huvudet försiktigt åt ena sidan. Vrid sedan tillbaka till mitten.

Vrid huvudet försiktigt åt andra hållet. Vrid sedan tillbaka till mitten.

Upprepa hela övningen från början några gånger.

 Läs även:

Övningar för ökad stabilitet i nacken

Diskbråck? Vad är det egentligen?

 

Disk: betyder elastisk broskskiva mellan kotorna i ryggraden.

Bråck: betyder utbuktning av organ utanför dess naturliga begränsning.

Mellan varje kota i ryggraden ligger en broskskiva (disk) som ska fungera som stötdämpare och öka ryggradens rörlighet. Dessa skivor är mjuka inuti, med en geléartad kärna samt en yttre fibrös bindvävsring. När man rör på kroppen belastas skivan olika, innehållet i skivan förskjuts då beroende på belastningen. Detta är en naturlig företeelse.

Men om belastningen blir för stor, tex vid en sned belastning som blir alltför kraftig, kan de yttre fibrerna spricka och den geléaktiga massan i broskskivans inre börja läcka ut. Det är det egentliga diskbråcket. Vilket man kan se tydligt på denna illustration.

bild av diskbråck

Varför gör det ont?

bild av diskbråck

 När den mellanliggande broskskivan börjar bukta ut kan den geléaktiga massan börja trycka mot en nerv, vilket kan orsaka smärta. Det kan också uppstå en inflammation som genererar ytterligare smärta, inte bara lokalt utan ibland även på det ställe dit nervens signaler och impulser når. Det är dessa signaler som gör det möjligt för oss att ha känsel och gör så att vi kan få musklerna att arbeta.

Diskbråcket kan uppstå i vilken led som helst utefter ryggraden, men vanligast är nacken samt i ländryggen, mellan den fjärde och femte ländryggskotan. Där passerar ischiasnerven som då kommer i kläm eller blir inflammerad. Det kan orsaka smärta ner utefter benet och ner i foten, samt störningar på nervsignalen, vilket kan leda till försvagade eller bortfallna reflexer, eller till och med kraftlöshet i benet eller foten. 

Finns det något samband mellan ett diskbråck och atlaskotan?

belastning av ryggradenEn ryggrad i balans fördelar vikten jämnt mellan de två sidorna av skelettet. 

Huvudet som väger upp till 5-6 kg, hålls uppe helt av atlaskotan. När atlaskotan är felplacerad så hålls kraniet inte längre vinkelrätt mot ryggraden. Men ögonen strävar efter att hålla blicken horisontalt vilket leder till att man försöker hålla huvudet rakt. Följden av detta blir att muskler och ligament i nackleden hamnar under ständig spänning på grund av försöken att kompensera och anpassa huvudet. Kombinationen av dessa spänningar och ens strävan att hålla huvudet rakt, gör att ryggraden böjs, framför allt i sidled, men ofta också framåt.

Kroppen får en obalans och orsakar högre belastning och större ansträngning på ena sidan av kroppen. Kan då trycket på ena sidan av kotorna öka i samma grad?

Detta kan leda till och förklara varför många upplever smärta på ena sidan men inte på den andra sidan. 

Vad ska du göra om du upplever att du fått diskbråck / ryggskott / ischias?

Operation är ett alternativ om du plågas svårt av diskbråcket, men då bör du först ha gjort ett allvarligt försök att uttömma de alternativa möjligheterna, till exempel att tänka mer på kroppshållningen och träna buk- och ryggmusklerna. Här kan du hitta några övningar som kanske kan hjälpa för att lindra och få bukt med besvären. http://atlaskotan.net/halsotips/365-falsk-ischias Nu för tiden förordar man i första hand att försöka med alternativa lösningar, eftersom operationer av detta slag inte är helt riskfria och kan leda till komplikationer och kronisk smärta, enligt utsatta personers egna beskrivningar.

Vi rekommenderar en Atlasbehandling

Att balansera atlaskotan gör det möjligt att uppnå en förbättrad hållning och kraftigt minska snedbelastningen av ryggraden, enligt de mätningar som görs i samband med varje behandling. Den jämnare fördelningen av belastningen på kotorna i ryggraden, och därmed i slutändan, även på diskarna, på grund av att muskelspänningarna minskar och hållningen förbättras, gör att den spontana självläkningen av diskbråcket underlättas. Detta kan också förebygga uppkomsten av nya diskbråck.

Vår Atlashandling är baserad på ATLANTOtec-metoden. Vi behandlar med djupverkande vibrationsmassage i kotsegmenten från övre nackleden längs hela ryggraden ner till svanskotan. Djupt liggande muskler och ligament som stabiliserar kotlederna behandlas samtidigt blir även ytligare muskler samt bindväven som omger musklerna behandlade. 

djupverkande vibrationsmassage dubbla spetsar

Med samma utrustning masserar vi nackrosetten, de 10 muskler som sitter runt atlaskotan och håller den på plats, eller genom kramper drar den i fel läge. Genom att släppa på dessa kramper och spänningar kan atlaskotan glida tillbaka i sitt rätta läge. Då atlas därefter inte drar huvudet i fel läge återgår kroppen i en rakare hållning och är bättre balanserad.

 

Bli av med stelhet i nacken och skuldrorna

Dr. Berg är bland annat kiropraktor och visar här hur man själv kan bli av med stelhet i nacken och skuldrorna. Det är mycket enkelt, säger han. Man har trapezius (kappmusklerna) på ovansidan av skuldrorna. En del av deras funktion är att dra upp axlarna. Vad han gör som är lite annorlunda är att han använder den motsatta eller motstående muskeln i förhållande till den som är stel. Genom att stimulera och sträcka ut den motstående muskeln får man den spända muskeln att slappna av. Så om man har en stel nacke eller stela muskler i skuldrorna ska man arbeta med de muskler som får ner axeln. Det blir då muskeln under armen som heter latissimus dorsi (stora breda ryggmuskeln).

Latissimus Dorsi

I den här videon, som är på engelska men i stort sett översatt här, visar han hur man själv kan stretcha ut denna muskel med hjälp av en handduk och en stol. Man rullar ihop handduken och lägger den i armhålan och trycker den ner mot stolsryggen så att man stretchar ut muskeln latissimus dorsi (”lat” kallar han den i videon) uppåt. Man sjunker ihop nedåt med armhålan mot handduken och stolsryggen så att man känner att man stretchar ut muskeln ordentligt och trycker upp axeln. Sen gör man samma sak på andra sidan. Denna muskel latissimus dorsi är en stor ryggmuskel som fäster upp mot humerus (överarmsbenet) och neråt på bröstkorgen, så man gör den längre genom att stretcha den. Gör det bara i några minuter. Det är steg 1. Sätt dig sedan upp och känn hur nacken och skuldrorna har mjukats upp.

Om man skulle göra det på någon annan så ställer man sig bakom och sätter händerna i personens armhålor och lyfter uppåt så att man stretchar axlarna uppåt. Det skulle ha samma effekt.

Steg 2 – Då använder man stolen igen och trycker upp ryggstödet under skulderbladet på ena sidan så att det hänger på stolen, man sjunker ner så att man lyfter upp skulderbladet så hela skuldran skjuts upp. Sen sitter man så i ungefär en minut, bara genom att sjunka ner och luta sig tillbaka. Sen vänder man och gör samma sak på andra sidan. Det ser lite konstigt ut men det fungerar.

Genom att arbeta med de motsatta musklerna sänder de signaler till trapezius-musklerna (”traps” i videon) och slappnar av dessa muskler.

Prova och du kommer märka att det fungerar. Mycket enkelt, snabbt och effektivt.

Se nu videon så förstår du bättre.

 

 

Vi rekommenderar en Atlasbehandling

baserad på ATLANTOtec-metoden

vibbarPrincipen bakom ATLANTOtec metoden är att upphäva muskelspänningar genom en djupavslappning så att kroppshållningen kan återgå i riktning mot sitt idealtillstånd. Primärt behandlas muskelgruppen runt atlaskotan, men behandlingen inkluderar även muskulaturen utefter hela ryggraden ned till höften.

Med 2 speciellt utvecklade instrument, AtlantoVibbar, skickas fysiska vibrationer mot djupt liggande muskler och ligament. Vibrationernas djup och hastighet ändras automatiskt så att olika muskler sätts i resonans. Genom att muskelns egen resonas utnyttjas i stället för att bara vibrera, uppnås en mycket effektiv och bestående avslappning som inte är möjlig med andra metoder.

Vill du ha fler hälsotips?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Läs mer om vår Atlasbehandling.

 

Viktig information om Vagusnerven

Vagusnerven

  Läs mer

Utslagen av värmen?

Utslagen av värmen?

Värmeslag

När den tropiska värmen slår till i Sverige är det många som slås ut. Svenskar som åker till tropiska länder drabbas även lätt av utmattningstillstånd. Även de som tränar och svettas mycket råkar lätt ut för detta, eller i alla fall en prestationsminskning. Men med rätt mängd vätska och elektrolyter kan man undvika det. Enbart vatten hjälper inte i längden.

Elektrolyter är salter. Dessa är elektriskt laddade och kan överföra nervsignaler. När salterna löses upp i vatten bildas det en elektriskt ledande lösning. På så sätt kommunicerar cellerna. De viktigaste elektrolyterna är natrium och kalium, men även magnesium och kalcium samt klor är viktiga elektrolyter. Salt håller kvar vätskan i kroppen. Längre ner i texten förklarar vi skillnaden mellan salt och natrium.

När man förlorar eller får för lite elektrolyter förlorar man även vätska – och naturligtvis tvärtom. Svettning är den avgörande faktorn vid vätskeförlust, men vi förlorar även en hel del vätska genom andningen. I rum med effektiv aircondition kan det bli avsevärda mängder och eftersom luften känns kall tror man inte att man förlorar vätska. Långa resor med bil med aircondition på kan orsaka detta, såväl som vistelse i rum/hotell med effektiv aircondition. Luften blir kall men torr. Man svettas inte men vätskeförlusten är ändå markant genom andningen. 

Svettning är kroppens sätt att kyla ner sig. Om man slutar att svettas i värmen ligger man dåligt till. Det antyder både salt och vätskebrist. Det börjar märkas genom att svetten blir klibbig. Man hanterar det genom att ta antingen salt eller kalium, eller båda och dricka mycket vatten.

Effekten är annars i ökande grad utmattning, svaghet, matthet, illamående, huvudvärk, ryckningar, skakningar, kramper, spasmer, oregelbundna hjärtslag, förvirring.

Träning över en timme kräver vätskeersättning med elektrolyter. Man kan förlora upp till 5 gram natrium (12 gram bordssalt) under intensiva och långa träningspass.

Man förlorar närmare 1 gram natrium (2,5 g salt) per liter svett, 200 mg kalium, 20 mg kalcium och 1,5 mg magnesium.

Att enbart dricka vatten hjälper knappast. Salterna håller kvar vätskan i kroppen, och svettas man ut dessa rinner vattnet bara rätt igenom kroppen, och man kissar ut det nästan omedelbart efter att ha druckit vatten.

Äldre människor drabbas lättare av uttorkningsvärmeslag. Det beror oftast på att njurarna, som i sin tur reglerar vätske- och elektrolytnivåerna, inte fungerar som de skall.

Små barn är mycket känsliga för vätskeförluster.

Personer som jobbar på tak och vägarbetare drabbas ganska snabbt av värmeslag om de inte ersätter förlusterna med vatten och elektrolyter, främst salt och kalium.

Vi hörde talas om en svensk racerbåtsförare i Dubai som körde med nedfälld plastkupol under ett internationellt lopp. Han kunde inte ta sig upp ur båten efter loppet. En person gav honom ett antal salttabletter att tugga på. Efter bara några minuter kunde han resa sig.

Kalium och natrium

Det viktiga är egentligen balansen mellan natrium och kalium. Salt i form av natriumklorid består av en förening mellan natrium (40%) och klor (60%). Man räknar ut salthalten genom att multiplicera natriumhalten med 2,5 eller natriumhalten genom att dividera salthalten med 2,5. 2 gram natrium är alltså lika med 5 gram salt.

Föreningen löses upp i kroppen och bildar joner, elektriskt laddade partiklar.

Överflödet av natrium saktar ner cellernas förbränningshastighet. Ju mer natrium man får i sig desto mer vätska samlar man på sig i kroppen och desto mer får hjärtat jobba och blodtrycket kan öka om en kraftig obalans mellan natrium och kalium råder. En korrekt balans mellan kalium och salt är viktig för hjärtats funktion och energiförbränningen. Kroppen behöver knappt dubbelt så mycket mer kalium än natrium.

En världsomfattande studie på 100 000 människor under fyra år från 18 länder visar att de som höll sig friskast var de som åt mellan 7,5 och 15 gram salt per dag. De som åt mindre eller mer drabbades oftare av hjärt- och kärlsjukdomar. Livsmedelsverket rekommenderar 6 gram salt per dag.

En annan faktor är att det inte är saltet som är boven när det gäller ”faran med saltet”. Det är ”skräpmaten” i sig, med vegetabiliska fetter som steks med för hög temperatur vilket kan bilda transfetter, samt övriga tillsatsmedel och dåliga råvaror. Detta hade man inte tagit hänsyn till i studierna. Man ”trodde” att det var saltet och struntade i övriga faktorer.

Man bör använda riktigt havssalt som har en mängd spårmineraler vilka många fungerar som elektrolyter. Vanligt vitt bordssalt är raffinerat.

Särskilt för nordbor som kommer till varmt klimat är det viktigt att ta extra salt om man känner av illamående, matthet och huvudvärk vilka är några av symtomen som många råkar ut för när de åker till varma länder eller svettas mycket. Ta och pröva vanligt salt först, hjälper inte det så skall man pröva kalium (potassium på engelska).

Många människor har spenderat hela sitt liv med hög halt av natrium och låg halt av kalium. Således tycker de att det är normalt att vara trötta. De kan också ha vant sig vid muskelspasmer och andra symtom. Har man kramper kan man magnesium hjälpa, om inte det hjälper tar man kalium.

Högt intag av natrium tenderar att påskynda förlusten av kalium och magnesium, och möjligen kalcium. 

Om man äter ”vanlig” mat på restaurang eller tillagar maten själv och ”kryddar” med vanligt bordssalt (natrium) så är det så gott som omöjligt att inte få i sig för höga hav natrium i förhållande till kalium vilket är skadligt för cellerna och kan göra dem så ineffektiva att hela kroppsenergi­nivån sänks. Man kommer då att lagra oförbränd mat som fett och risker­na ökar för hjärtattacker, slaganfall, stark fetma och andra oräkneliga åkommor. Om man inte kan minska saltintaget bör man ta ett extra kaliumtillskott.

Natriumpumpen

Forskare vid Harvard Medical School mätte aktiviteten på den så kallade natrium-kaliumpumpen i cellerna. Natrium som elektrolyt förekommer mest utanför cellerna; kalium förekommer mest inne i cellerna. Kroppen behöver mer kalium än natrium. Denna ”pump” kontrollerar transporten av natrium och kalium till och från cellerna samt styr sådana processer som upptagningen av näringsämnen i tarmen och nervtransmittorer i hjärnan. När natrium-kaliumpumpen fungerar som den skall så bränner den kalorier och producerar upp till 50 procent av all värme som kroppen skapar.

Kontroverser

Det finns en hel del kontroverser runt salt. Den medicinska vetenskapen påstår envist att vi äter för mycket salt och att vi måste dra ner på intaget. Men det börjar komma fram en hel del uppgifter som säger att vi faktiskt äter för lite salt om vi skall gå efter Livsmedelsverkets rekommendationer på max 6 gram salt. Vi skall se på en del uppgifter om detta. (1)

Kroppen reglerar saltöverskottet själv, man lär ha kapacitet att utsöndra 100 gram salt per dag. Om man äter mer än 50 gram säger kroppen ifrån och man kräks. Äter man för mycket salt blir man törstig och dricker vatten och kissar ut överskottet.

Man kan inte dricka saltvatten om man råkar ut för skeppsbrott för då får man i sig mer salt än man kan göra sig av med eftersom vattnet inte späder ut saltet. Det måste vara sötvatten.

Man utsöndrar 10-18 gram salt per dag. Men om man bara skall äta 6 gram så råkar man ut för saltbrist. Om man förlorar mer än 20 procent av saltet i kroppen dör man. Kroppen innehåller 50 gram salt totalt. Om man bara skulle få i sig 6 gram salt per dag så råkar man riktigt illa ut.  Matematiken är klar. Men nu blir det inte så eftersom vi får i oss tillräckligt genom maten.

Men barn och äldre, idrottare och sjuka, i synnerhet njursjuka, kan råka illa ut. Man skall dock vara mycket försiktig med att ge bebisar och små barn för mycket salt, då deras njurar inte utvecklats tillräckligt.

Att salt inte höjer blodtrycket är nog vederlagt tillräckligt. Det är baserat på mycket dåliga studier. Man har inte tagit hänsyn till faktorer som skräpmaten i sig.  Enbart tittat på saltet. Ett för högt saltintag regleras alltid genom utsöndring av njurarna. Troligen kan det vara så också att för lite salt ökar blodtrycket. Men vi måste nog definiera vilket salt vi pratar om. Vanligt bordssalt är raffinerat och befriat från alla viktiga mineraler som hjälper till att reglera blodtrycket. Om man äter mindre än 6 gram salt per dag måste kroppen utsöndra blodtryckshöjande hormoner. Läkaren skriver då ut blodtryckssänkande mediciner som blockerar dessa hormoner.

Cochrane släppte en studie år 2011 som var en sammanställning av 167 studier där man undersökte effekten av lågt saltintag på blodtrycket. Hos friska personer sjönk det med en procent och på personer med högt blodtryck med 3,5 procent. Effekten är meningslös och lågt saltintag är farligt på andra sätt. (2)

New York forskaren James DiNicolantonio skriver i sin nya bok att för lite salt ger oss sköra ben och minnesproblem. Han menar att varningar för högt saltintag är både fel och farligt. Han refererar bland annat till de länder som har högst saltintag, Japan, Korea och Frankrike. De lever längst och har minst hjärt- och kärlproblem. Han menar att det inte är saltets fel, det är sockret som leder till högt blodtryck. (3)

Debatten och kontroversen kommer att fortsätta, men precis som med varningarna för fett, så lutar det nog åt att saltet är till nytta. Läkemedelsbolagen tjänar oerhört mycket pengar på blodtryckssänkande mediciner och vinner inget på att sänka blodtrycket med andra medel.

 

 Källa: Vitala Nyheter, Bättre Hälsa Nyhetsbrev / copyright Bättre Hälsa AB

(1) https://kurera.se/for-lite-salt-ger-dig-hogt-blodtryck/

(2) http://www.cochrane.org/CD004022/HTN_effect-low-salt-diet-blood-pressure-and-some-hormones-and-lipids-people-normal-and-elevated-blood

(3) https://www.theguardian.com/science/2017/aug/08/a-danger-to-public-health-uproar-as-scientist-urges-us-to-eat-more-salt

Minska inflammation med gurkmeja

Ta gurkmeja för att minska inflammation. Inflammation anses vara en bakomliggande orsak till många vanliga sjukdomar som exempelvis artros, IBS, ledgångsreumatism och fibromyalgi samt flera andra tillstånd med kronisk smärta. Även viss typ av kronisk rygg- och nacksmärta kan vara kopplad till inflammation.

Gurkmeja mot inflammation

Gurkmeja är ett av de starkaste antiinflammatoriska ämnen som finns och örten har använts inom folkmedicinen för att bota inflammatoriska tillstånd. Detta är något som man förstått i Indien där gurkmeja är en mycket vanlig krydda i det indiska köket. Den aktiva ingrediensen curcumin är mycket väl studerad. Det finns nämligen över 7000 vetenskapliga artiklar publicerade på curcumin.

En rekommendation är att ta en till två matskedar gurkmeja per dag. Man kan mixa den med vätska som juice eller någon sorts mjölk och ta som en morgondrink. Om man mixar så är det bra att tillsätta svartpeppar. Piperin som är en aktiv ingrediens i svartpeppar ökar nämligen absorptionen och biotillgängligheten av curcumin mycket kraftigt.

Den går såklart även bra att använda gurkmeja hur man vill i mat och den är okej att upphetta.

Det är även mycket bra att kombinera gurkmeja med vitamin D3. Vitamin D kan också öka upptaget av gurkmeja samt kan spela en viktig roll för många sjukdomar som benskörhet, ledvärk, muskelvärk (fibromyalgi), hudsjukdomar, och diabetes.

 

 

Läs även:

Tips vid yrsel och balansproblem

Yrsel och balansproblemVåra Atlasterapeuter möter ofta kunder som lider av yrsel eller balansproblem. En vanlig fråga är vad yrsel och balansstörningar kan bero på samt om det kan finnas kopplingar till spänningar i nacken?

Nedan kan du se flera intressanta inslag från Nyhetsmorgon i TV4 där Dr Mikael berättar om olika typer av yrsel. Du kan även läsa om en studie vid Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet som visat att det finns en koppling mellan störningar i nacken och balansstörning samt yrsel. Se även tipsen på träning vid balansproblem.

Read more ...

Hur undviker man nackbesvär?

Ont i nackenVad kan man göra för att undvika nackbesvär?

Det finns mycket som kan påverka din nacke:

 • Sovställning, kudde och madrass. 
 • Din arbetsställning framför exempelvis datorn. Hur du håller din mabil eller läsplatta.
 • Hållningen har också stor betydelse.
 • Det gäller även att  stärka i musklerna i nacken samt träna upp rörligheten.
 • Regelbunden massage kan också vara bra.

 

 Här kan du läsa 9 tips om hur du förebygger nackbesvär.

Read more ...

Tips till dig med whiplashskada

WhiplashskadaVåra Atlasterapeuter möter ofta personer som har långvariga besvär efter en whiplashskada.

Men vad är en whiplashskada och vad kan man göra om man drabbats?

Samt vad kan man göra själv efter en eventuell Atlasbehandling baserad på ATLANTOtec-metoden hos oss om man lider av en whiplashskada?

 

Read more ...

Sitt som du är skapt - och må bättre!

Huksittande människorI kulturer där människor ofta sitter på huk i ”squatt” position sägs det att man har mycket mindre ryggproblem.

Tills för några hundra år sedan satt även vi västerlänningar ofta på huk. Nu sitter vi nästan aldrig i den positionen. Istället sitter vi ofta på en stol långa tidsperioder, vilket kan leda till dålig rygghälsa.

 

Read more ...

Vad kan man göra vid Tinnitus?

tinnitusVi på Atlaskotan träffar många personer som uppger att de har tinnitus. Det kan handla om öronsus, brus, pip eller ringande ljud som inte har en yttre källa. Många klarar av att leva med detta, men vissa upplever att det är ett stort problem.

Man kan få tillfällig tinnitus som går över eller minskar med tiden. Men om man har långvarig tinnitus som man upplever som ett problem så finns hjälp att få. Även om man ska tillägga att tinnitus i många fall kan vara svårbehandlad.

Orsaker till tinnitus

Det kan finnas flera bakomliggande orsaker till problemet. En orsak till tinnitus kan vara hörselskada eller bullerskada. Det finns även fall där man får besvären som en biverkning av läkemedel. Borreliainfektion eller högt blodtryck kan också vara en orsak. Det kan även vara så att du fått en vaxpropp. Viss typ av tinnitus anses vara somatisk samt kunna bero på spänningar i och omkring nacke och käkar. Tinnitus förekommer även vid en whiplashskada.

Hörselskador anses oftast vara den vanligast orsaken till tinnitus. En teori handlar om skadade hårceller i hörselsnäckan. Det kan även finnas kopplingar mellan hörsel- och muskelrelaterade nervbanor i centrala nervsystemet.

Vid tinnitus som uppstått av högt ljud efter exempelvis en konsert eller ljudet från en borrmaskin och ljudet inte minskar efter några dagar eller veckor så kan du ha fått en bullerskada.

Om dina besvär påverkas av stress, förändras under dygnet, ändras minsta lilla av käkrörelser, eller om den går att påverka genom att du masserar eller trycker på muskler i nacke, hals eller käkarna så är det sannolikt somatisk tinnitus (spänningsrelaterad tinnitus).  

 

Behandlingstips vid tinnitus:

 • En lösning som kan hjälpa vissa med tinnitus relaterad till hörselskador är hörapparat eller snäckimplantat. Förklaringen till varför vissa med hörselnedsättning upplever förbättring kan vara att deras tinnitus maskeras när ljudet från omgivningen förstärks med hjälp av hörapparaten. För att få detta krävs en tinnitusutredning hos en öron-näsa-hals läkare.

   

 • Pröva att ta kosttillskott som Ginko Biloba eller Tone som sägs kunna lindra tinnitus. Även tillskott med magnesium kan vara värt att testa. 

  Ginko Biloba - Studier på extrakt av bladen från det asiatiska tempelträdet ginkgo biloba har visat att dessa har en stark antiinflammatorisk effekt, kan vidga blodkärlen och därmed öka blodgenomströmningen och kan möjligtvis därför påverka tinnitus som har vaskulära orsaker. Det är dock viktigt att den Ginko Biloba du köper har hög halt av de aktiva antioxidanterna, ginkolider och flavonoider.  Läs artikeln om Ginko Biloba på Kurera.se

  New Nordic Tone innehåller boveteextrakt samt en kombination av galanga, blåbär, humle, niacin, kalium och magnesium. Man vet att magnesium och kalium är viktigt för nervsystemet. Både niacin och bovete är cirkulationshöjande. Blåbär minskar fri radikal stress (oxidativ stress) med sitt höga innehåll av antioxidanter. Läs artikel om Tone på Kurera.se

 • Bettskena eller bettkorrigering är också sådant som visat sig påverka tinnitus. Bettskena kan man behöva om man biter ihop eller gnisslar tänder vilket i sin tur kan skapa spänningar och besvär i käkar samt tinnitus. Detta får du hjälp med via din tandläkare. Muskelspänningar kan även uppstå på grund av obalanser i bettet. Detta är något som tandläkare med kunskaper inom bettfysiologi känner väl till. Om man åtgärdar eventuella bettstörningar så kan öronsuset hos många upphöra. Att korrigera bettet kan dock vara komplicerat och oftast även relativt kostsamt.

 • Stresshantering och avslappningsövningar kan vara bra. Tinnitus anses ha en starkt koppling till stress. Därför är det viktigt med stresshantering. Mindfullness kan vara ett sätt att både hantera sin tinnitus samt att hantera och motverka stress. 
  - "Mindfulness är det effektivaste stresshanteringsverktyg jag mött under mina 35 år som läkare". 
  Skriver Dr. Ola Schenström. Mindfulnesslärare, Grundare till Mindfulnesscenter och författare till ”Mindfulness i vardagen”.


 • Kognitiv beteendeterapi, KBT, anses i vissa fall kunnda lindra tinnitus som är kopplad till oro och nedstämdhet. 

 

Vi rekommenderar:

 • Djupverkande vibrationsmassagePröva vår Atlasbehandling som lättar på spänningar i rygg och nacke och balanserar kroppen så den kan slappna av i sin korrekta ställning.
   

 • Fortsätt komma på kompletterande behandling med Djupverkande Vibrationsmassage hos någon av Atlaskotans kliniker en eller ett par gånger. Kompletterande massage av nacke, käkar och halsmuskeln (Sternocleidomastoideus) kan ytterligare minska spänningar i området. 

 • Gör övningar för att förbättra din hållning (många med tinnitus har exempelvis även gamnacke/framskjutet huvud).
  >> Stretcha nackrosettens muskler.
  >> Minska kutrygg - förbättra din hållning.

 

Boosta dig med C-Vitamin!

Ömma inflammerade muskler?

Ibland kan man ha ömma, värkande muskler pga muskelinflammation. I dessa fall brukar vi ibland rekommendera att man prövar höga behandlande doser av C vitaminet natriumaskorbat.

Vitamin C (askorbinsyra eller askorbat) är ett vattenlösligt vitamin. De flesta djur bildar det själva, men inte människan.

Vitamin C har en viktig funktion i immunförsvaret vid såväl infektion som inflammation. Det är en effektiv antioxidant, som skyddar kroppens molekyler mot fria radikaler och deltar i immunförsvaret. Vitamin C samarbetar med andra näringsämnen och regenererar vitamin E.

Brist på vitamin C kan ge symptom som ledsvullnad och ledsmärta vilket kan sammanhänga med nedsatt kollagenfunktion. Tidiga symptom kan också vara trötthet och depression.

Myndigheter rekommenderar ofta ett dagligt intag på 60-100 milligram. Vid sjukdomsbehandling rekommenderas från 500 milligram till 10 gram eller mer per dag. Dessutom kan vitamin C i högre dos (>5 gram/dag) öka utsöndringen av mineral och spårämnen, vilket motiverar samtidigt intag av multivitamin-mineralpreparat.

Här är några vitamin C kosttillskott som vi rekommenderar:

NRG-C 1000 mg C-vitaminNRG-C är ett välsmakande C-vitaminpulver med 5 vitaminer och 5 mineraler samt 72 spårmineraler. Med andra ord, en välkomponerad blandning av vitaminer, elektrolyter och B-vitaminer, designad för snabb absorption för att ge dig den energi du behöver för en aktiv livsstil. Innehåller 1000 mg C-vitamin per förpackning

En smidig dosförpackning som lätt blandas i ett glas vatten eller i din vattenflaska för att ge dig en stabil tillförsel av viktiga vitaminer, mineraler och energigivande elektrolyter under dagen. Drick den under varma sommardagar, när du tränar, när du känner eftermiddagsdippen, under en sen kvällskörning eller när du behöver extra fokus.

Köp NRG-C här >>  välj smak vid beställningen finns som Citron-lime och Jordgubb-tranbär

 

L-Askorbinsyra

Vår nya L-askorbinsyra får nog räknas som världens finaste C-vitamin i ren form. Det är den enda askorbinsyran som tillverkas i Europa. Övriga tillverkas i Kina. Den löser upp sig nästan omedelbart i vatten. Det är första gången Bättre Hälsa anser att kvalitén på ren askorbinsyra är tillräckligt hög för att säljas.

Hög biotillgänglig askorbinsyra

Askorbinsyra är ren C-vitamin. Människokroppen saknar förmågan att tillverka denna molekyl och måste få den genom kosten. Ren askorbinsyra är bio-identisk med de C-vitaminmolekylerna som de flesta växter och djur kan producera själva.

• Inte tillverkat i KinaC-vitamin L-askorbinsyra

• Finaste kvalitet av ren L-askorbinsyra (vitamin C) pulver

• Löses snabbt i vätskor

• 100% majsfritt och glutenfritt

• Helt fri från genetiskt modifierade växter (non-GMO).

• Hypoallergen

Köp L Askorbinsyra här >>

Köp en Må Bättre Multivitamin här >>

För de flesta människor är eventuella risker med att ta vitamin C som tillskott mycket små. Det är vanligt att vitamin C bidrar till lösare avföring. Vitamin C är således ett bra medel vid förstoppning.

Irwin Stone började forska på vitamin C 1932 och hade senare stor inverkan på Linus Paulings intresse för vitaminet. 1972 publicerade Stone en bok (Stone 1972) som refererade forskningen om askorbinsyrans betydelse vid infektioner, cancer, hjärt-kärlsjukdom, inflammation, reumatism, allergi, ögonsjukdomar, magsår, njursjukdom, diabetes, förgiftning, sår, frakturer, intensivvård, psykiska sjukdomar, stress, rökning, graviditet och åldrande.

Vitamin C är viktigt för många funktioner i immunförsvaret. Läkaren Frederick R Klenner (1907-84) betonade tidigt att det krävs stora doser av askorbinsyra för att få effekt vid sjukdomsbehandling. Framförallt behandlade han infektionssjukdomar inklusive polio, men även MS. Han använde ibland så mycket som 100 gram (intravenöst + peroralt) fördelat på 24 timmar. Klenner publicerade drygt 20 vetenskapliga rapporter (Smith 1988).

Robert F Cathcart (1932-2007) beskrev 1981 att människor med sjukdom ofta behöver högre dos peroralt (genom munnen) vitamin C. Cathcart behandlade under 35 år mer än 30.000 människor med höga doser vitamin C.

En noggrann genomgång av C-vitamins betydelse vid infektioner har gjorts av Thomas Levy (Levy 2009). Han har skrivit en av de bästa böckerna om vitamin C "Curing the incurable: Vitamin C, infectious diseases, and toxins". I den beskriver han hur detta vattenlösliga vitamin kan användas också i höga doser för att behandla bakterie- och virusinfektioner samt många förgiftningar. Boken innehåller mer än 1200 vetenskapliga referenser. Den är skriven så att den är begriplig för såväl läkare, forskare som intresserad allmänhet.

Källa: Svenska Sällskapet för Ortomolekulär Medicin 

 

Läs även:

 

Förbättra din balans genom att träna på balansplatta

BalansplattaNär din kropp känner av förändringar i underlaget så själv-korrigerar den sig för att hantera den aktuella situationen. Dessa snabba justeringar är beroende av proprioceptorer som finns i muskler, ligament och leder för att kunna hålla balansen.

Genom att träna på en balansplatta så kan man träna upp dessa sensorer och därmed sin balans.

Tekniktips:

 • Försök att hålla balansen. Håll i en vägg eller dörröppning vid behov.
 • Dra in navel för att aktivera stabiliserande muskler i bålen (core).
 • Aktivera dina sätesmuskler genom att luta dig mer på hälarna.
 • Gunga långsamt fram och tillbaka (eller i sidled) för att öva dig på att hålla kvar balansen.

 

Oavsett ålder eller förmåga så kan daglig användning av en balansplatta öka bålstabilitetet och balansen. Du får även bättre rumsuppfattning.

Balansplattor är oftast ganska billiga och går att köpa på de flesta sportaffärer. (Eller köp på nätet, googla på balansplatta).

 

Vill du ha fler hälsotips?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev >>

Förebygg nackproblem

Framskjutet huvudHållningen är viktig för optimal balans och hälsa. Framskjutet huvud eller sk gamnacke kan vara orsaken till både muskelspänningar, huvudvärk, nackbesvär, käkproblem, värk i axlar och skuldror samt tinnitus och värk. 

Framskjutet huvud kan i vissa fall även leda till diskbråck, artros och inklämda nerver. 

Minska risken för att få framskjutet huvud genom att undvika följande:
 • Att sitta framåtlutad när du kör - försök att luta dig bakåt samt håll huvudet mot nackstödet.
 • Att sitta framåtlutad vid datorarbete - sitt med rak rygg och huvudet ovanför axlarna.
 • Att sova i soffan med huvudet mot armstödet - vem har inte somnat i soffan ;-) men undvik som sagt om du vill slippa nackproblem.
 • Att ligga och läsa - tyvärr inget bra för nacken.  Undvik även att ha för hög kudde om du sover på rygg.
Förebygg nackproblem

Din nacke kan även ta mycket stryk när du använder din mobil eller läsplatta på felaktigt sätt. Dagligt bruk av våra telefoner där vi frekvent böjer nacken och tittar nedåt kan skapa spänningar och värk samt i värsta fall ge skador och förslitningar i nacken.  Läs därför även artikel om "hur du använder mobilen rätt för att undvika nackbesvär".

 

Dagligt tillskott av MSM förser kroppen med naturligt svavel

MSM (MetylSulfonylMetan) är ett organiskt svavel som finns naturligt i kroppens alla vävnader.

MSM används av många som näringstillskott för att bibehålla rörligheten i lederna eller för att minska atros, inflammationer samt värk. Det används också för att få bättre hår- och hudkvalitet.

Svavel finns i proteinet kollagen och keratin som är byggstenar i bindväv, brosk, skelett, hår och hud. Arbetet med att skapa nya celler pågår 24 timmar om dygnet. Om inte svavel finns tillgängligt blir byggnadsarbetet därefter.

Kroppen är även beroende av MSM i produktionen av dopamin, vår viktigaste signalsubstans i centrala nervsystemet. Dopamin ingår i belöningssystemet och påverkar vår förmåga att känna oss glada och välmående. Även många av B-vitaminerna är beroende av organiskt svavel för att kunna tas upp optimalt av kroppen.

MSM påstås även ha både antiinflammatoriska och smärtdämpande egenskaper. MSM dämpar de nervsignaler som färdas via de så kallade ”c-fibrerna”. Dessa nervbanor är de som bland mycket annat förmedlar långvarig och molande värk.

Naturligt förekommande MSM är värmekänsligt och tål ej uttorkning. En stor del av det naturliga MSM:et i maten blir därför förstört när vi lagar och förvarar maten. Dessutom avtar MSM-halten i kroppen med åldern och behöver fyllas på. Människokroppen har minst svavelreservoar av alla däggdjur. Därför rekommenderas MSM som kosttillskott.

 

Vi rekommenderar OptiMSM från Bergstrom lab!

OptiMSM pulverOptiMSM finns som pulver eller i kapsel. Pulver är mer ekonomiskt.

OptiMSM är noggrant testad, med stöd av expertgranskad publicerad forskning, och licensieras enligt exklusiva globala användningspatent.

Det som gör OptiMSM så speciellt är att Bergstrom lab använder en speciell destilleringsteknik i fyra steg och får därmed bort alla tungmetaller och orenheter som är naturligt förekommande i växter. Detta är den renaste formen av MSM. Till skillnad från destillering kan kristallisering av MSM, som är den vanliga framställningsmetoden, leda till en tillslutning av orenheter och tungmetaller i kristallerna och detta skapar på så vis ett orent MSM.
 ​
Du kan köpa OptiMSM här:


Råd vid intag av MSM:

 • Pulvret löses upp i vätska. 
 • Ta gärna C-vitamin tillsammans med MSM för ökat upptag.
 • Vi kan rekommendera.
 • Skulle du bli lös i magen, är det bara att gå ner i dos till en nivå som magen kan hantera.
 • MSM kan ha en avgiftande effekt. Med svavlets hjälp gör sig kroppen av med de samlade gifterna. Det är då som man kan må lite konstigt. Om detta inträffar så kan man minska doseringen samt dricka mycket vatten – sedan hålla ut.

Vad kan man göra åt värk, stickningar och domningar i sätet och ner i benet?

Ischias kan vara orsaken

Har du ont i ryggen och sätet så att det strålar ner i baksidan av låret och kanske ända ner till foten? Då kan det vara så att du fått ischiassmärta. Det finns både "äkta" ischias och "falsk" ischias.

 

Äkta ischias

Äkta ischias som är mindre vanligt orsakas av nervpåverkan i ryggen och beror oftast på en diskbuktning eller ett diskbråck. Om smärtan når nedanför knät samtidigt som du får känselbortfall eller får svårt att lyfta foten så kan det vara diskbråck som klämmer på nerver och du bör kontakta läkare.

De vanligaste ordinationerna hos läkaren är vila för att minska trycket på disken, smärtlindrande och inflammationshämmande mediciner. Ofta läker disken, men ibland måste skadan opereras.

ObS! Vid svårighet att kissa, bajsa eller att hålla sig i samband med ischias så bör man kontakta akuten.

 

Falsk ischias

Falsk ischias eller Piriformis syndrom som är mycket vanligare kan bero på att en liten muskel i sätet är spänd och trycker på ischiasnerven. Smärtan brukar kännas på baksidan av låret men sällan ända ner till foten som vid äkta ischias. På vissa personer går ischiasnerven rakt igenom piriformis muskeln och de har ökad risk att drabbas.

Piriformis syndrom

 

Vad kan du göra vid falsk ischias?

 • Undvik att sitta med ena benet över det andra (benen i kors). Samt undvik att sitta med plånbok eller dyligt i bakfickan så att det trycker på piriformis muskeln.
   
 • Stretching av piriformis muskeln.
  stretch av piriformis
  Gör så här: Sitt på en stol med rak rygg. Lägg upp ena benet över det andra så att fotknölen ligger mot låret ovanför knät. Fixera knät genom att trycka det nedåt. Töj sedan piriformis muskeln genom att trycka knäet mot golvet samtidigt som du fäller överkroppen framåt med rak rygg. 

 • Egenmassage av piriformis med hjälp av en tennisboll.
  Egenmassage av piriformis med hjälp av tennisboll
  Gör så här: Ligg gärna på en yogamatta. Placera tennisbollen under piriformis muskeln (se bild på piriformismuskeln ovan). Leta rätt på den punkt som är ömmast, stanna sedan där i ca en minut. Rör dig sedan långsamt fram och tillbaka åt sidan och uppåt.

 • Vi rekommenderar en behandling med ATLANTOtec-metoden.
  Vid behandlingen utförs djupverkande vibrationsmassage av muskler och ligament längs hela ryggraden.
  Behandling med djupverkande vibrationsmassage

  Primärt behandlar vi muskler, bindväv och ligament överst i nacken. Som komplement utför vi även behandling längs ryggradens korta segmentella muskler.
  Massage dljupa ryggmuskler 

  Även muskler och ligament i korsryggen/sacrum/höft samt punkter i sätet och piriformismuskeln kan behandlas.
  Massage säte och piriformis vid falsk ischias

 • För vissa rekommenderar vi även kompletterande behandling med "Djupverkande vibrationsmassage" av sätesmusklerna i allmänhet och piriformis i synnerhet. Det vara lämpligt med högst 7 till 14 dagars mellanrum under en period.

 • Man kan även i kombination med stretching och behandlingar testa kosttillskott som anses har inflammationshämmande effekt som exempelvis MSMGurkmeja/Ingefära eller Nypon/Nässla.

 

Lider du av Artros? Vad kan du göra för att lindra besvären?

Atros ledbesvär behandlingArtros är den vanligaste orsaken till smärta och stelhet i leder. Vanligast förekommer det i knä, höft, fingrar, rygg och stortå. Vid Artros bryts ledbrosket ned mer än det byggs upp vilket leder till försämrad funktion samtidigt som man kan få smärta och stelhet.

Det kan ta mer än tio år från första symptomen tills synliga förändringar visar sig på röntgen. 

De viktigaste riskfaktorerna för artros är övervikt, ledskada, muskelsvaghet och ogynnsam belastning.

 

Balans i kroppen viktigt

Som framgår av riskfaktorerna för artros har belastning och biomekanik stor betydelse vid artros. Svaga muskler eller obalanserade rörelser ökar därför risken för överbelastning på lederna. Om överbelastningen av brosket blir långvarig skadas glidytorna långsamt och broskvävnaden i leden bryts ned. Detta leder till gradvis broskförlust med stor risk för försämrad funktion och smärtor.

Att skapa bättre balans i kroppen tillsammans med bättre koordinerade rörelser bör därför kunna minska riskerna för utveckling av Artros.

Vi rekommenderar en behandling med Atlantomed-metoden.

 

Träning kan vara bra

Träning och rörelse är viktigt vid artros inte minst för att hålla igång cirkulation och ämnesomsättningen i brosket. Benträning har visat sig minska smärtan och har förbättrat funktionen hos personer med artros i knä och höfter.

Promenader, cykling, simning, styrketräning och stavgång är exempel på bra träning vid artros. Viktigt är dock att vid promenad eller stavgång använda bra stötdämpande skor.

Det kan vara bra att träffa en sjukgymnast för att få ett individuellt träningsprogram utformat samt råd hur man ska hantera vardagen.

Följande preparat anses ha effekt vid artros:

 • MSM organiskt svavel. Svavel har betydelse för brosket. Svavelkoncentrationen i brosk vid artros är endast 1/3-del av koncentrationen hos friskt brosk. Den svavelhaltiga aminosyran cystin förekommer också i lägre koncentrationer hos artrospatienter. Detta faktum gör att det kan vara rekommendabelt att ta ett tillskott med organiskt svavel. Läs mer om MSM >>
 • Djävulsklo är ett växtbaserat läkemedel för lindring av smärta och stelhet vid lätt artros.
 • Fiskolja är ett kosttillskott med väldokumenterad inflammationshämmande effekt.
 • Glukosamin är huvudbeståndsdelen i flera registrerade läkemedel mot artros (t.ex. Atrox). Det är ett kroppseget ämne som behövs för att kroppen ska kunna bilda större molekyler som finns i bland annat ledvätska och brosk.
 • Gurkmeja är en vanlig krydda och saluförs även som beståndsdel i flera olika kosttillskott. Anses ha antiinflammatorisk effekt.
 • Ingefära är ett kosttillskott som anses bidra till kroppens smidighet och rörlighet.
 • Kondroitin ingår i flera olika kosttillskott. Kondroitin är ett kroppseget ämne som finns naturligt i brosk och bindväv. Anses kunna lindra symtom vid artros på liknande sätt som glukosamin.
 • Musselextrakt från grönläppad mussla från Nya Zeeland. Anses ha antiinflammatorisk och leduppbyggande effekt på grund av sitt höga innehåll av glukosamin och omega-3- och omega-6-fettsyror. En studie på hundar har kunnat visa positiv effekt vid artos.
 • Strandnypon saluförs som kosttillskott. Anses ha antiinflammatorisk effekt vilket har visats i några mindre studier. 

Källor: Netdoktorn.se, Vetenskaphalsa.se, Helhetsdoktorn.nu

 

 

7 Tips hur du kommer igång att träna

Många säger sig vilja komma igång att träna. Här kommer några tips om vad man kan tänka på.

 1. Komma igån med träningBestäm syftet med din träning. 
  Är det att gå ner i vikt, få bättre kondition, bli starkare, snyggare, eller bara må bättre? Syftet påverkar vad och hur du ska träna.
 2. Sätt inte för höga krav i början. 
  Börja med några träningstillfällen i veckan på låg svårighetsgrad. Det är bättre att börja träna 15-20 minuter, två till tre gånger i veckan för att skapa en rutin. Sedan kan man utöka träningen vart efter man blir starkare.
 3. Ska du träna hemma eller på gym?
  Ibland kan det vara svårt att få tid till att träna på gym. Men det finns väldigt mycket som man kan göra hemma. Sedan kan man kanske komplettera med att träna gruppträning på gymmet eller att simma i badhuset då och då. Vissa tycker istället att det är svårt att träna hemma och föredrar att träna på gym. Besök i så fall gärna flera olika gym för att kolla vilket gym verkar passa dig bäst.
 4. Träna det du tycker är roligt. 
  Att träna något som är tråkigt håller aldrig i längden. Men ge inte upp för tidigt om det är tufft i början. När man blir starkare så blir det oftast roligare.
 5. Pröva gärna gruppträning. 
  På de flesta gym finns bra gruppträningspass. Man kan ofta prova olika klasser.
 6. Boka tid med instruktör/Personlig tränare. 
  Om du börjar på gym så kan man oftast boka tid med en instruktör som kan hjälpa dig att hitta rätt övningar för dina mål.
 7. Träna med en kompis. 
  När man är flera så är det svårare att hoppa över träningen.

Kan kosten påverka kronisk smärta som fibromyalgi?

Kronisk smärta som fibromyalgiVi på Atlaskotan möter många personer med kronisk värk. Det kan vara långvariga nackbesvär, ryggproblem eller huvudvärk. Vissa har även fått diagnosen Fibromyalgi med besvär av karaktären kronisk värk i muskler och vävnader på många ställen i kroppen (främst i nacke, axlar, armar och händer samt nedre delen av ryggen) ofta i kombination med kronisk trötthet och inte sällan mag/tarmbesvär.

Fibromyalgi startar ofta som en lokal smärta i nacke, skulderparti eller rygg för att därefter sprida sig. Smärtan verkar hos vissa ha uppstått som följd av trauma eller stress. I Whiplashkommissionens slutrapport beskrivs hur man efter en nackskada kan få ”smärtspridning”.

Vi har behandlat många personer med diagnosen Fibromyalgi med vår Atlasbehandling baserad på ATLANTOtec-metoden. Här bör dock påpekas att vi inte behandlar syndromet Fibromyalgi eller dess symptom utan vi behandlar endast rygg & nacke.

Själva behandlingen med massage på rygg och nacke kan ibland vara smärtsam för vissa personer med fibromyalgi. Ett av smärtområdena brukar vara området runt översta nackleden där vi masserar relativt intensivt. Men de flesta brukar ändå klara av massagemomenten bra. Om det är smärtsamt anpassar vi dessutom behandlingen något och har nästan alltid kunnat genomföra behandlingen så som det är tänkt.

 

Kost vid kronisksmärta som vid fibromyalgi

Precis som många personer med whiplashskador kan många med Fibromyalgi ofta behöva göra fler saker för att stärka sin läkning. Vi kan rekommendera att man prövar att ändra sin kost samt tar vissa kosttillskott. Även lättare form av träning samt taktil massage sägs kunna lindra besvär hos dem som har Fibromyalgi.

Mycket talar för att kronisk värk som Fibromyalgi kan påverkas med kost som minskar inflammation i kroppen. Vi rekommenderar därför att man prövar att ändra sin kost samt kompletterar kosten med vissa kosttillskott

En rad personer vittnar om att deras Fibromyalgi minskat efter att de börjat med LCHF kost som bland annat handlar om att undvika kolhydrater och att äta mycket av naturliga fetter

Undvik gluten och komjölkDet går även att finna många som berättar att uteslutande av gluten och mjölkprodukter har hjälpt dem. Bland kvinnor med Fibromyalgi hittas ofta de glutenrelaterade skadorna Colon Irritable och IBS i botten. Omkring 70 procent av alla vuxna i hela världen anses ha laktosintolerans. Det sägs även att många med Fibromyalgi har svårt att smälta mejeriprodukter.

Pröva att dra ned på eller uteslut helt gluten, mjölkprodukter, stärkelserik mat (som bröd, pasta, ris och potatis), socker och snabba kolhydrater under en period och se om symptomen lindras.

Ät mer av kött, fisk, ägg, ovanjord grönsaker och naturligt fett som smör, kokosolja och avokado.

Pröva gärna att följa LCHF kost. 

Se LCHF för nybörjare (Kostdoktorn) >>

Det finns även IFD-kost, anti-inflammatorisk kost, som hjälper kroppen att bekämpa inflammationer. Det handlar om att lägga till inflammationsdämpande livsmedel eller kryddor som gurkmeja, vitlök, ingefära, chilipeppar och cayennepeppar. Att äta kött från gräsätande djur samt grönsaker, bär, fisk, nötter, frön, avokado och olivolja. 

Läs mer om IFD-kost >> 

Även vissa kosttillskott anses ha inflammationsdämpande effekt:

 • D-vitamin,
 • MSM,
 • Omega-3-fiskolja,
 • probiotika,
 • gurkmeja,
 • nyponpulver.

Då kronisk smärta kan ha många olika orsaker så finns det troligtvis de som inte upplever någon förbättring trotts tappra försök att ändra sin kost. Men det är aldrig fel att ge det en chans. Om inte annat så kan det ge andra positiva hälsoeffekter på sikt.

Rekommenderad läsning:

 

Fyll på med "Sol-vitaminet" D-vitamin

SolaD-vitamin bildas i huden vid solbestrålning, 15-30 minuter stark sol mitt på dagen anses täcka dagsbehovet på sommaren. Vi får i oss mycket lite D-vitamin via kosten. 

Det sägs att D-vitaminbrist är en av de vanligaste bristerna. Det kan troligtvis ha att göra med att vi i Sverige endast har stark sol mitt på dagen under några månader (maj-aug) på sommaren.

Forskning visar att D-vitaminbrist kan spela en roll i en rad olika sjukdomar som depression, hjärt- och kärlsjukdom, blodproppar, benskörhet, ledvärk, muskelvärk (fibromyalgi), hudsjukdomar, fetma (bukfett), diabetes.

 

Vad är D-vitamin bra för?

 • För cellernas tillväxt och nervsystemet.
 • För att motverka benskörhet (osteoporos) och karies eftersom det reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna.
 • För att motverka muskelsvaghet och hjärt- och kärlsjukdomar.
 • För hud och hår.
 • För att kroppen ska kunna ta upp kalcium och fosfor i tarmen.
 • För fettförbränningen.
 • D-vitamin kan minska trötthet och depression.
 • Det är bra för immunförsvaret,  motverkar inflammationer, är bakteriedödande samt motverkar även förkylning och influensa.
 • D-vitamin är även bra mot reumatism, akne, eksem och psoriasis.
 • D-vitamin anses även vara bra mot leverproblem, förstoppning och närsynthet.
 • D-vitamin förbättrar insulinkänsligheten och minskar risken för diabetes typ 2.

 

Hur får man i sig D-vitamin?

I praktiken genom att regelbundet vistas i stark sol på sommaren, genom att äta fet fisk och ägg samt genom kosttillskott.

Solen måste vara minst 45 grader över horisonten för effektiv D-vitaminbildning. Annars filtreras mycket av UVB-strålningen bort i atmosfären.

D-vitamin finns främst i fet fisk och ägg.  Det finns även i mindre mängd i svamp, mjölkprodukter och kokosfett. Du behöver minst 350 gram fisk om dagen för 2 000 IE samt nästan 35 ägg.

Hur mycket man behöver är individuellt. Vuxna kan behöva 2 000 – 5 000 IE (Internationella Enheter) dagligen för att undvika uttalad brist. Men ibland behövas mer om man haft brist.

Ibland skrivs mängden i mikrogram (µg). 1 µg D-vitamin = 40 IE. 2 000 IE motsvarar alltså 50 µg.

Friska personer kan ta D-vitamin utan några hälsorisker och det är svårt att överdosera. 

 

Det kan vara bra med D-vitamin som kostillskott

D-5000D3 5000IE är en extra stark D3 (kolekalceferol) från lav som är en vegan källa. Det passar bra för oss i mörka, nordliga länder. D-vitamin är fettlösligt och behöver fett för att tas upp optimalt. På grund av detta innehåller denna produkt kokosolja i pulverform. I Norden har vi ofta brist på D-vitamin då det kan vara svårt att få i sig tillräcklig mängd, särskilt mellan oktober och april när solens strålar står för lågt. Denna period har vi dessutom mer kläder på oss och vi är oftast mer inomhus. Kapslarna är vegetabiliska av Pullunan.

 D-5000 kan du beställa här.

Brist på magnesium kan hämma upptaget av D-vitamin. Tillskott med både D-vitamin, Kalcium samt Magnesium rekommenderas därför. Vitamin D kan dock motverka upptaget av magnesium och eventuella tillskott av dessa bör därför inte tas samtidigt. Magnesiumtillskott  tar man bäst på kvällen.

 

Källor: Kostdoktorn samt Hälsosidorna.

Minska värk, domningar och stickningar i armar och fingrar

 

En orsak till värk i skuldra, armar och bröstkorg kan vara så kallat Thoracic Outlet Syndrom där vissa nerver (armens nervfläta, plexus brachialis) och blodkärl komprimeras genom en trång passage mellan scalenusmusklerna. Passagen mellan nyckelbenet och första revbenet kan också orsaka tryck. Nerverna och blodkärlen passerar även lilla bröstmuskeln (pectoralis minor) som kan vara kort och spänd. Vid detta syndrom kan man även uppleva pirrningar eller känselbortfall i vissa fingrar (ofta långfinger, pekfinger eller tumme).Thoracic Outlet Syndrom

En behandling som kan ge en mer upprätt hållning minskar sannolikt trycket mot de nerver och blodkärl i nacke, hals och bröstkorg som orsakat problemen.

Efter en behandling så kan det dock vara bra att komplettera med vissa övningar för att öka chansen att symtomen ska minska.

Till att börja med så rekommenderar vi att man stretchar halsmuskeln (scalenus) samt lilla bröstmuskeln (pectoralis minor). Pröva även egenmassage av lilla bröstmuskeln med hjälp av en tennisboll. Se övningarna här >>

Som komplement så är det bra med övningar för att förbättra hållningen och minska så kallad kutrygg. Se övningar för att minska upper-cross-syndrome.

Read more ...

Öka ditt magnesiumintag och förbättra din hälsa

MagnesiumMagnesium är ett mycket viktigt mineral för muskelfunktionen och nervsystemet. Liksom för immunsystemet samt benstommens och emaljens hållfasthet.

Magnesium ingår i mer än 300 viktiga enzymer och reglerar många processer i kroppen. Bland annat mitokondrierna. Hela ATP-systemet är beroende av magnesium. Det finns även många vetenskapliga artiklar om hur magnesium är bra för hjärtat.

 

Vanligt med magnesiumbrist

De flesta av oss får dock i oss för lite magnesium och kan därför behöva ändra matvanor eller ta kosttillskott.

Ett problem är att det inte går att mäta magnesiumbrist genom blodprov då endast en procent av magnesiumet tas upp i blodet. Resten finns i skelettet eller i cellerna.

Enligt Rune Eliasson, docent och leg läkare, så har mineralhalterna i våra livsmedel sjunkit dramatiskt under många år då det industriella jordbruket producerar utarmade livsmedel. Andra orsaker kan vara mag/tarmsjukdom eller diabetes.

Den rekommenderade dosen av magnesium är minst 300-400 mg/dag, men vardagsintaget hos de flesta är knappt 250 mg/dag. I början av 1900-talet var dagsintaget ca 1250 mg.

Intag av mycket kalcium som är en antagonist till magnesium tränger ut magnesium ur kroppen. Även D-vitamin kan hämma upptaget och bör därför inte tas samtidigt.

 

Symtom på magnesiumbrist

Om du lider av trötthetsvaghethuvudvärkillamåendeonormal hjärtrytm, eller muskelkramper/spasmer eller ögonryckningar så kan det bero på magnesiumbrist.

 

Vilken typ av magnesium ska man ta?

Det är dock viktigt vilken typ av magnesium som man intar. Enligt Dr Eliasson är det i princip bortkastat att ta magnesium i form av magnesiumhydroxid eller magnesiumoxid som är vanligast på apoteken. De Supermagtas nämligen knapp upp alls i kroppen. Emgesan som skrivs ut mest inom vården är i princip sämst. (Det finns dock andra som menar att biotillgängligheten förvisso är låg för Mg oxid, men att fritt Mg är väldigt högt vilket skulle göra att effekten ändå blir hög).

Vilka sorter ska man då ta? Magnesiumcitrat rekommenderas av många för att den har hög biotillgänglighet. Magnesiumklorid som finns i sprayform eller i annan flytande form, har hög absorptionsförmåga och är bra för att avgifta celler och vävnader. Den stödjer även njurfunktionen och boostar ämnesomsättningen. Magnesiumkarbonat har också hög biotillgänglighet eftersom den omvandlas till magnesiumklorid i magen. Den kan vara bra vid reflux eller matsmältningsproblem.

De flesta rekommenderar att man tar magnesium på kvällen innan man går och lägger sig.

Det finns i princip ingen risk att man får i sig för mycket magnesium då man helt enkelt kissar ut den mängd som kroppen inte behöver och därför inte tar upp.

Vi på Atlaskotan rekommenderar SuperMAG, en snabblöslig och lättupptaglig magnesiumdryck bestående av tre olika sorter av magnesium (magnesiumglukonat, magnesiumkarbonat samt magnesiumcitrat). Den kan köpas här >>

 

Mat som innehåller magnesiumTips på råvaror som är rika på magnesium

Följande råvaror sägs innehålla rikligt med magnesium:

Broccoli, Dill, Kakao, Skaldjur, Råris, Spenat, Bananer, Solrosfrön, Havregryn, Pumpafrön, Avokado, Nötter, Fullkorn.

 

Mer om nyttan av magnesium

Ladda ner artikel där Rune Eliasson, Docent och leg Läkare, beskriver nyttan av magnesium i 2000-talets Vetenskap.

Källor: 2000-talets vetenskap nr 3-2012, Rune Eliasson, docent och leg läkare. Robert Tigerstedt, professor.  Martina Johansson, Biokemist, martinajohansson.se.

 

Använd din mobiltelefon på rätt sätt - och minska risken för nackbesvär

Din nacke kan ta mycket stryk när du använder din mobil eller läsplatta på felaktigt sätt. Dagligt bruk av våra telefoner där vi frekvent böjer nacken och tittar nedåt kan skapa spänningar och värk samt i värsta fall ge skador och förslitningar i nacken. 

Dålig hållning för nacke

En vuxens huvud väger ca 5,5kg i neutralläge. Enligt en studie gjort av Dr Kenneth Hansraj/Surgical Technology International, så ökar belastningen mot ryggraden dramatiskt när man böjer huvudet framåt. Om huvudet lutar så stiger krafterna som påverkar halsryggen enligt följande:

 • 12kg (27 pounds) vid 15 grader,
 • 18kg (40 pounds) vid 30 grader,
 • 22kg (49 pounds) vid 45 grader
 • 27kg (60 pounds) vid 60 grader.

Kraften när man har huvudet böjt framåt ca 60 grader motsvarar alltså vikten av fyra bowlingklot eller en normal sjuåring.

De flesta människor spenderar i genomsnitt två till fyra timmar om dagen med sina huvuden lutade framåt läsandes och skrivandes på sina smarta telefoner eller surfplattor. Detta blir 700-1400 timmar per år i ett läge med extra spänningar i halsryggen. Det kan förekomma att en högstadieelev kan spendera ytterligare 5.000 timmar i dålig hållning.

Då kan man förstå att det kan skapa besvär.  

Vad kan man då göra?

Ändra från fel till rätt hållningÄven om det känns näst intill omöjligt att undvika att använda de moderna digitala hjälpmedel som orsakar problem så bör man försöka att hålla huvudet och nacken i neutralt läge när man använder sin mobil eller surfplatta. Man bör även undvika att sitta flera timmar varje dag böjd framåt.

Bra hållning definieras som att man har öronen rakt ovanför axlarna samt att skulderbladen är indragna (så att man inte har sk "änglavingar"). I detta läge minskar stressen mot halsryggen och det är den mest effektiva position för ryggraden.

Du bör samtidigt försöka att hålla din mobil eller surfplatta framför dig när du tittar eller skriver på den. Se bilden till höger.

 

Läs även:

Övningar för ökad stabilitet i nacken

Vid vår Atlasbehandling baserad på ATLANTOtec-metoden behandlas de djupt liggande stabiliserande musklerna i nacken med djupverkande vibrationsmassage.

Ett bra komplement till vår behandling kan även vara att stärka de djupt liggande musklerna i nacken och halsen genom träning. Se nedanstående tips på bra övningar för att träna nackens muskler.

Leg. sjukgymnast Anders Agetorp demonstrerar Lejonträning

Lejonträning är en modell för träning av nacke och halsrygg med hjälp av gummiband. Modellen är framtagen av leg sjukgymnasten Elna Jonsson.  Läs mer om Lejonträning på www.lejontraning.se som skapats av legitimerade sjukgymnasten Anders Agetorp. Där finns detaljerade råd för träningen.

Obs! Det är viktigt att träningen utförs med mycket litet motstånd i början. Räkna med att träna 1-3 gånger per dag i minst 12 veckor. Det kan låta som att det knastrar i nacken, det minskar oftast efter några veckors träning. Om du får ont så kan du minska spänningen i gummibandet.   

Morgan Axelson, personligtränare och massageterapeut, visar fyra övningar

Morgan Axelson på Axelsons Gymnastiska Institut visar fyra övningar (klockan, lejonövningen, dubbelhaka, nackplankan) för ökad nackstabilitet i nacken.

 

Se även video med Dr Brendon Bradley för att minska framskjutet huvud/gamnacke

Videon innehåller bra övningar för att minska framskjutet huvud .

 

Övningar för att aktivera de djupa nackflexorena

  

 

Gummiband

Gummiband fitnessbandDen typ av gummiband som Anders och Morgan använder går att köpa på många vanliga sportaffärer. Du kan även söka på Thera Band. Banden finns i olika färger med olika styrkor. Börja med ett band med mindre motstånd. Vid Lejonträning bör bandet vara ca 1,2 meter. Banden bör förvaras mörkt då de gjorda i latex och bryts ner i solljus.

Vi har testat Energetics Fitnessband som går att köpa på Intersport och kostar 99 kr styck.. Deras band är 1,75 meter och finns i fyra olika färger (gul, röd, grön och blå). Svagast är gul, sedan kommer röd, grön och blå. Om du har stora nackbesvär så rekommenderar vi att du börjar med gul. Röd kan vara bra om du inte har så stora besvär men vill träna i förebyggande syfte.  

 

OBS! Lejonträning brukar fungera även för dem som har nackskador, t ex whiplashskador. Det gäller dock att börja på tillräckligt låg nivå. Var försiktig om det gör ont och minska motståndet eller kontakta en sjukgymnast som kan ge dig personliga råd gällande träning av nacken.  

 

Läs även:

Minska din kutrygg - förbättra din hållning

Ett begrepp som används för att beskriva problem med felaktig hållning eller dysfunktion i halsrygg och bröstryggen är Upper Cross Syndrom definierat av den legendariska biomedicinska forskaren Vladimir Janda. 

Upper Cross Syndrome

Vid Upper Cross Syndrome är följande muskler förkortade eller spända: övre trapezius, levator scapula, sternocleidomastoideus, och pectoralis. De djupa cervikala flexorerna, lägre trapezius och serratus anterior är istället svaga eller förlängda. 

Janda menar att Upper Crossed syndrome kan skapa degenerativa förändringar (t.ex. artros) och smärta som huvudvärk, dysfunktion i revbenen, käkproblem/TMJ och lordos (kutrygg) och att det tar tid och en samlad insats för att åtgärda denna obalans.

Det har visat sig att många som genomgått behandling med ATLANTOtec-metoden fått en mer upprätt hållning samt mindre framskjutet huvud.

Att ytterligare minska problem med framskjutet huvud/gamnacke är i vissa fall möjligt med stretching av de förkortade musklerna och uppbyggande träning av de svaga musklerna.

 

Read more ...

Stretcha nackrosettens muskler

Vid vår Atlasbehandling är den viktigaste delen att vi masserar och stretchar ut de djupt liggande musklerna i den så kallade nackrosetten. Vid störningar i övre nacklederna kan dessa muskler vara utsatta för konstant spänning. Efter en behandling kan det var bra att fortsätta att stretcha dessa muskler.

NackrosettenNär dessa muskler är spända så finns stor risk att de kan skapa nackvärk och huvudvärk. Det finns flera triggerpunkter här. Dessutom passerar den occipitalnerven här vilken kan vara inblandad i huvudvärk och migrän. 

Här kommer en mycket bra grundövning för att stretcha musklerna i nackrosetten (de djupa musklerna längst upp i nacken).

Nackrosetten är mycket viktig för huvudets position och korta muskler i nacken kan medverka till så kallad gamnacke.

 

Så här stretchar du nackrosetten:

Startposition:

 • Sitt avslappnad i en stol med övre ryggstöd
 • Handen på hakan

Nackrosetten

Färdigposition:

 • Använd din hand för att hjälpa till att flytta hakan mot halsen så att du får en dubbelhaka. Det mesta av rörelsen bör ske med hjälp av dina nackmuskler och inte din hand.
 • Samtidigt, flytta huvudet bakåt som om du försöker röra huvudet bakom axlarna.

Variation:

 • Stå upp med ryggen mot väggen. För bakhuvudet mot väggen.

Vanliga fel:

 • Att du vinklar näsan nedåt eller uppåt. Näsan ska bara röra sig horisontellt bakåt.

 

Se även när Morgan Axelson, personligtränare och massageterapeut, visar fyra övningar

Morgan Axelson på Axelsons Gymnastiska Institut visar fyra mycket bra övningar för ökad rörlighet i övre nackleden. 

 

Se även:

 

Vill du ha fler hälsotips?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev >>

Övningar för bättre rörlighet i nacken

Vi brukar ofta prata om att det är viktigt med bra rörlighet i nacken. 

Det finns en Naprapat i Stockholm, Claes Wallenberg, som tagit fram övningar för aktiv rörlighet i nacken. Han kallar det för Joint Mobility. Nedan kan du se två av hans filmer som vi länkat in från Youtube. Läs mer om Joint Mobility

Joint Mobility Basic Nacke

Joint Mobility Nacke

Se även övningar från Morgan Axelson, Axelsons Gymnastiska InstitutTräning vid värk i ländryggen

Har du återkommande besvär med ländryggen? De flesta som söker hjälp för sina besvär har återkommande smärtor sedan en lång tid tillbaka. Det finns sällan mirakelkurer som hjälper mot denna smärta. Ibland kan visserligen en behandling med ATLANTOtec-metoden göra näst intill underverk. Ungefär sju av tio med ryggbesvär har faktiskt uppgivit att deras besvär minskat efter en behandling. I de flesta fall är det dock viktigt att personer med återkommande besvär även stärker sin rygg genom rörelse och träning efter en behandling.

Det gäller dock att träna relativt specifikt och då är träning som fokuserar på att stärka de inre lednära musklerna viktig. Funktionell träning och coreträning är begrepp som ofta används.

Read more ...

Så undviker du ryggont vid snöskottning

Ont i ryggenÄr du en av dem som fått ont i ryggen när du skottat snö? Att vi får ont kan bero på otränade muskler i bålen som blir spända för att vi skottar på ett felaktigt sätt.

Här är några tips när du skottar:

 • Värm upp och sätt på dig varma kläder.
 • Lyft med benen och böj dina knän, lyft inte med ryggen,
 • Vrid ej, jobba nära kroppen, och ta inte för mycket på spaden.
 • Köp ett ryggbälte som ger stöd och värme att ha på när du skottar. Finns på sportaffären.
 • Avsluta med stretching, och varför inte ett varmt bad eller dusch.
 • Får du ont så sluta, vila dig gärna med uppdragna knän. Oftast går det onda över av sig självt efter några dagar. 

 

Läs även:

Stärk din muskulatur i bäckenbotten

Bäckenbotten

Musklerna i området runt bäckenbotten förknippas ofta med nyförlösta kvinnor. Det är dock mycket viktigt både för män och kvinnor att träna upp sin bäckenbottenmuskulatur. Framförallt kan man få ryggproblem om musklerna i bäckenbotten är försvagade.

Musklerna i bäckenbotten arbetar tillsammans med de djupa bukmusklerna vid exempelvis tunga lyft. Om man inte är tillräckligt stark så aktiveras inte bukmusklerna som är viktiga för att avlasta ryggen.

För att den viktiga bålmuskulaturen (core) ska fungera så behöver vi alltså även träna upp bäckenbottenmusklerna.

För nyförlösta gäller det att ta hjälp av barnmorskorna och be dem kontrollera att du kniper rätt vid efterkontrollen. Försök att komma igång med din träning direkt. Var försiktig med magmuskelträning innan du tränat upp bäckenbotten. Undvik hopp och stötar.

Träna så här:

Knip först runt ändtarmens slutarmuskel. Kvinnor fortsätter knipa framåt förbi slidans och urinrörets mynning och fram mot blygdbenet. Spänn och lyft slutligen upp bäckenbotten mot naveln. Män kniper framåt och försöker lyfta upp området mellan ändtarmens slutarmuskel och pungen. (Denna övning kan även vara bra innan du tränar coreträning eller stabiliserande träning, för att föraktivera muskulaturen i bäckenbotten).

Se även länk med knipövningar (på bloggen mammaiform.se).

Avslappnings- och andningsövning för en bättre hållning


En bra hållning är viktig för hälsan. Många upplever att de får en mer upprätt hållning efter en atlasbehandling.

Här kommer ett tips på en avslappnings- och andningsövning som kanske kan förbättra din hållning lite till.

Read more ...

Hälsotips

BOKA DIREKT!Vi behandlar med:

DJUPVERKANDE
VIBRATIONSMASSAGE

Läs mer

Nyhetsbrev

Ring för info & bokning!

010 330 00 88

Atlaskotan firar 10 årsjubileum

DELBETALNING

Vill du dela upp din betalning?

Läs mer

Kort om oss

Atlaskotan är ett koncept för behandling baserad på den innovativa ATLANTOtec® metoden med samlade erfarenheter från över 200.000 behandlade klienter i Europa.

Sedan starten i april 2008 har våra mottagningar behandlat ca 20.000 personer i Sverige.  

Vi samarbetar med